DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.10 - 18.30
Jocul cu margelele de sticla • Secolul XX în muzica. Realizator Monica Gurau-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Expresul de seara • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatru national Radiofonic • Dramaturgi români contemporani. PREMIERĂ: 'Love Stories' de Radu F. Alexandru. Adaptarea radiofonică, regia muzicală şi regia artistică: Claudiu Goga. În distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel. Cu participarea lui Emil Hurezeanu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 august 2009

Până pe 15 august la Ierusalim se desfăşoară a 34-a ediţie a Târgului internaţional de arte şi meşteşuguri. În cadrul acesteia sub titlul 'Once Upon A time: A Romanian Imaginary'/ 'A fost odată ca niciodată...', artistele Ema Hagiu şi Monika Pădureţ, membre ale Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România, cunoscute pentru lucrările inspirate din poveşti, legende şi basme româneşti, expun lucrări unicat sau serii mici. Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român din Tel Aviv, cele două artiste vor oferi demonstraţii de lucru şi workshopuri ad-hoc pentru publicul prezent la târg.

Cursurile de Măiestrie Artistică 'Master Class', oferite la Brăila de soprana Mariana Nicolesco, în anii în care nu are loc Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto 'Hariclea Darclée', s-au deschis duminică şi se desfăşoară până vineri. La ediţia din acest an a cursurilor s-au înscris 65 de tineri artişti, dintre care 58 din România, doi din Republica Moldova, şi câte unul Spania, Italia, China, Rusia şi Armenia. Concertul Master Class va comemora anul acesta mari muzicieni precum Haendel şi Haydn, printr-un concertul special, precedat de conferinţa muzicologului dr. Stephan Poen.
Deasemenea joi va fi oferită publicului brăilean, în interpretarea unora dintre laureaţii Concursului Darclée, opera donizettiană Parisina d'Este, pe care Mariana Nicolesco a pregătit-o împreună cu tinerii artişti.

Cea de-a cincea ediţie a atelierului "Vama Veche Salsa Week Workshop" se desfăşoară până duminică pe litoral. Evenimentul este dedicat comunităţii latino-americane şi tuturor celor pasionaţi de ritmurile genului. Ziua, pe plaja Gulag, vor avea loc ateliere şi cursuri de salsa, atât teoretice, cât şi practice, iar seara, toţi cei prezenţi se vor putea bucura de reprezentaţiile artistice ale dansatorilor străini şi de câte o petrecere latino.

Festivalul de Muzică Pop pentru Copii Cerbul de Aur Junior va avea loc de mâine până pe 9 august, la Piatra-Neamţ. La festival participă 67 de concurenţi, care vor evolua pe grupe de interpretare. Gala de premiere va avea loc pe 9 august. Copiii înscrişi în competiţie vor avea parte şi de un concurs Miss şi Mister Festival, precum şi de o petrecere în jurul unui foc de tabără, care va avea loc după ultima seară de concurs.

Teatrul 'Ion Creangă' din Capitală va prezenta, din 7 august şi până pe 6 septembrie, 3 spectacole în stagiunea estivală care face parte din proiectul 'Bucureşti - cartier de vară', realizat de Primăria Municipiului Bucureşti. Spectacolul '2 veşti şi 3 poveşti' se va juca pe 7 august în Parcul Bazilescu, pe 8 august la Casa de Cultură Eminescu, iar pe 9 august în Parcul Titanii.
Piesa 'Un desen, o floare, mare sărbătoare' poate fi urmărită de copii pe 21 august în Parcul Bazilescu, pe 22 august în Parcul Titanii şi pe 23 august în Parcul Sebastian. Cel de-al treilea spectacol - 'Melc, melc, codobelc' - va poposi pe 4 septembrie la Casa de Cultură Eminescu, pe 5 septembrie în Parcul Sebastian şi pe 6 septembrie în Parcul Bazilescu.

Ministerul Culturii vrea să aloce 500.000 de lei pentru lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la sediul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. În acest sens instituția condusă de Theodor Paleologu a realizat un proiect de Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului. Alocarea sumei se va face din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2009. Banii vor fi folosiți pentru realizarea unor lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la sediul Episcopiei şi la reşedinţa episcopală.

Viziunea dramaturgică a lui Silviu Purcărete, al cărui "Faust" se va juca la Festivalul de la Edinburgh, se bucură de o cronică amplă, scrisă onest și elogios de jurnaliștii de la "Herald Scotland". Aceștia vorbesc despre stilul seducător și forța vizuală a montărilor regizorului sibian. Spectacolul lui Purcărete este prilej pentru jurnaliștii scoțieni de a rememora atmosfera, ea însăși faustică, a unui Sibiu capitală europeană, care-și deschide tainele la căderea serii. Jurnaliștii scoțieni îi avertizează pe cei care vor veni la spectacolul lui Purcărete că îi va aștepta o punere în scenă mai puțin obișnuită, "cea mai tulburătoare performanță teatrală de care au avut vreodată parte". "Faust" va fi jucat în zilele de 18, 19, 20, 21 și 22 august, la Lowland Hall, Ingliston, cu casele închise, biletele fiind vândute la un preț de 20 de lire.

La Locarno debutează astăzi cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. În cadrul evenimentului vor fi proiectate 10 premiere mondiale. Festivalul de Film de la Locarno se va deschide cu lungmetrajul "500 Days of Summer", în regia lui Marc Webb, în timp ce docu-drama "The Two Horses of Genghis Khan", în regia mongolului Byambasuren Davaa, va închide, pe 15 august, prestigiosul eveniment. Printre premierele mondiale prezentate la Locarno se numără "My Sister's Keeper", de Nick Cassavetes, cu Cameron Diaz, animaţia japoneză "Redline", de Takeshi Koike, drama despre cel de-Al Doilea Război Mondial "Unter Bauern", de Ludi Boeken, şi "Les derniers jours du monde ", în regia francezilor Jean-Marie şi Arnaud Larrieu.

Regizorul Adrian Sitaru, autorul filmului "Pescuit sportiv", va face parte din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.
Alături de Adrian Sitaru, din juriul secţiunii dedicate scurtmetrajelor mai fac parte Céline Bolomey, care a fost prezentă în secţiunea Shooting Stars a ediţiei de anul acesta a Berlinalei, regizoarea palestiniană Najwa Najjar şi Maike Mia Höhne, coordonatoarea secţiunii Berlinale Shorts a Festivalului Internaţional de Film din capitala Germaniei. La ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Locarno, Adrian Sitaru a câştigat Leopardul de Aur, pentru scurtmetrajul "Valuri".

Profesorul Henryk Misterski, întemeietorul românisticii la Universitatea 'Adam Mickiewicz' din Poznan şi unul dintre cei mai activi românişti polonezi din ultimele decenii, a decedat la vârstă de 79 de ani. Profesorul Misterski a făcut studii de filologie română la Universitatea din Bucureşti, fiind unul dintre studenţii preferaţi ai profesorului Chiţimia. În 1956, abia întors din România, a fost cooptat în corpul profesoral al Catedrei de Filologie Romanică, devenind primul titular al recent înfiinţatului Lectorat de limba şi literatura română. După susţinerea doctoratului, în anul 1966, şi a docenturii, nouă ani mai târziu, a urcat toate treptele ierarhiei universitare, până la titlul de profesor. În paralel, a deţinut şi importante funcţii administrative, inclusiv pe cea de director al Institutului de Filologie Romanică al Universităţii poznaniene.

Masteratul va putea fi organizat numai de universităţile acreditate pe domeniul respectiv, această formă de învăţământ urmând a fi organizată la zi, cu frecvenţă redusă şi învăţământ la distanţă cu frecvenţă redusă. Anunțul a fost făcut ieri de liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr. Preşedintele "Alma Mater" a precizat că vor exista cinci categorii de master, respectiv de aprofundare, interdisciplinar, complementar, de cercetare şi de formare continuă, acesta din urmă aplicându-se atunci când o anumită firmă vrea să-şi şcolarizeze personalul într-o anumită direcţie. Masteratul îl poate face orice absolvent de facultate, indiferent de natura licenţei. La discuţiile dintre sindicate şi ministrul Educaţiei s-a mai stabilit că universităţile trebuie să se supună evaluării Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, Titlurilor şi Certificatelor Universitare pentru a primi acreditare privind organizarea de studii de doctorat.

Violonistul Joshua Bell va concerta în cadrul Festivalului George Enescu, pentru un onorariu de 40.000 de euro. În același timp bugetul estimat de organizatori pentru orchestra Royal Concertgebouw din Amsterdam, este de aproape 400.000 de euro. Primul concert pe care-l va interpreta prestigioasa orchestră, programat pentru 19 septembrie, va fi și singurul transmis în direct, de canalul Mezzo. Alte șapte recitaluri din program, printre care concertul de deschidere "Oedip", de pe 30 august, Gala Concursului George Enescu, al doilea concert susținut de Royal Concertgebouw, precum și recitalul solistei Elisabetha Leonskaja vor fi înregistrate și difuzate de același canal muzical. Pentru organizarea festivalului, bugetul alocat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național se ridică la aproximativ 7 milioane de euro.

Cântăreaţa Elena Cârstea, stabilită de trei ani în Statele Unite ale Americii, va fi supusă unei operaţii pe creier. Intervenția chirurgicală va avea loc pe 12 august, la spitalul JFK din West Palm Beach, Florida, artista suferind de un anevrism cerebral. Operația este considerată de medici una cu un risc extrem - un anevrism situat în spatele ochilor s-ar putea sparge oricând, provocând un accident cerebral. Elena Cârstea a spus că, deşi îi este teamă, trăieşte cu speranţa că totul va fi bine. Cântăreața, stabilită de trei ani în Statele Unite, s-a căsătorit în 2006 cu un avocat de origine americană.

România va fi ţara invitată la Festivalul internaţional de cinema din Morelia. Evenimentul din Mexic va avea loc în această toamnă, între 3 şi 11 octombrie. Potrivit organizatorilor este pentru prima oară când o ediţie a festivalului este dedicată artei cinematografice a unei ţări anume. În plus ei au precizat că participarea României în calitate de ţară invitată se datorează în mare măsură colaborării regizorului român Cristian Mungiu, care a câştigat Palme d'Or cu filmul '4 luni, 3 săptămâni, 2 zile' şi care a propus prezenţa de anul acesta, cu 20 de filme româneşti. Mai mult, o delegaţie de cineaşti români şi-a confirmat deja prezenţa la festivalul din Morelia. Actuala ediţie a evenimentului îl omagiază pe regizorul american John Huston, prin proiecţii ale filmelor pe care acesta le-a realizat în Mexic.

Regizorul William Friedkin va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul debutează astăzi și se va desfășura până pe 15 august. William Friedkin a fost recompensat cu premiul Oscar pentru regia lungmetrajului "Filiera franceză". Regizorul, în al cărui palmares se află filme precum "Exorcistul", "Afacerea secolului" şi "Viaţă şi moarte în Los Angeles", va susţine la Locarno și o lecţie de regie. Printre regizorii premiaţi anterior pentru întreaga activitate la Festivalul de Film de la Locarno se numără Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci şi Ken Loach. Totodată, organizatorii evenimentului au anunţat că dedică o secţiune animaţiilor manga japoneze, intitulată Manga Impact.

Compania Teatrului Maghiar de Stat Cluj va prezenta, sâmbătă, la Festivalul Internaţional Shakespeare din oraşul Gdansk, Polonia, spectacolul Richard al III-lea, în regia lui Tompa Gabor. Evenimentul va avea loc pe 8 august, începând cu ora 20.30, la Teatr Muyzcyny din Gdynia, oraş situat lângă Gdansk. Festivalul Shakespeare se desfăşoară până pe10 august în mai multe săli din oraş şi din localităţile învecinate şi are în program piese importante ale unor regizori precum Edward Hall, Elizabeth LeCompte, Peter Brook, Raz Shaw, Nora Somaini. Spectacolul Richard al III-lea a fost prezentat în cadrul Festivalului Shakespeare din Gyula, Ungaria, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa de la Bucureşti şi la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, ediţia 2009.

Unii dintre cei mai apreciaţi artişti georgieni de muzică şi dans, cunoscuţi sub numele de Georgian Legends, revin în această toamnă, la Sala Palatului din Capitală. Astfel, pe 18 noiembrie, va fi prezentat show-ul "Samaia - The Georgian Legends". Este vorba despre cea de-a treia producţie a companiei şi reprezintă colaborarea între modernismul industriei de spectacol americane şi franceze şi talentaţii artişti georgieni. Aceştia vor oferi un spectacol ce va cuprinde atât dansuri cu elemente acrobatice, cât şi fascinante lupte cu săbii, transpuse pe muzică.Premiera acestei producţii spectaculoase a fost găzduită la Sala Palatului în urmă cu un an şi jumătate.

Ateliere de arte vizuale pentru copii şi proiecţii de film se vor derula între 11 şi 13 august, la București. Workshop-urile de animaţie, bricolaj şi teatru vor avea loc, în Parcul Carol, în toate cele trei zile, cu începere de la ora 17.00. Data limită pentru înscrierea la ateliere este 10 august. Seara vor avea loc proiecţii de scurtmetraje româneşti, legate de problemele sociale cu care se confruntă locuitorii din sectorul 4 al Capitalei. Proiectul "Ecranul comunitar" este derulat de Fundaţia Raţiu România în cadrul platformei "Implicare Socială prin Artă".

Scurtmetrajul "Palmele", de George Chiper, va participa în secţiunea Leopards of Tomorrow a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi şi până pe 15 august. "Palmele", în care rolul principal este deţinut de Coca Bloos, spune povestea unei femei care îşi pierde familia în urma unui accident. George Chiper a mai semnat regia filmului "Balastiera #186", alături de Adina Pintilie, şi imaginea scurtmetrajului "Sinopsis docudrama". "Palmele" participă în competiţia internaţională Leopards of Tomorrow, alături de alte 23 de producţii din ţări precum Spania, Franţa, China, Noua Zeelandă şi Statele Unite. Din juriul secţiunii face parte, anul acesta, și regizorul român Adrian Sitaru.

Festivalul de Film de la Londra va proiecta, în seara de închidere, premiera unei pelicule despre anii în care John Lennon s-a format în Liverpool. "Nowhere Boy" spune povestea unui băiat de 15 ani și a relației distante cu propria mamă, Julia și cu matușa sa, Mimi, cea care l-a crescut. Pelicula marchează debutul cinematografic al artistului vizual Sam Taylor-Wood. Scenariul este semnat de Matt Greenhalgh, avându-l în distribuție pe Aaron Johnson, în rolul lui John Lennon. Cea de-a 53-a ediție a Festivalului de Film The Times BFI din Londra, desfășurat în perioada 14-29 octombrie, se va deschide cu filmul de animație "The Fantastic Mr Fox", bazat pe povestea pentru copii a scriitorului Roald Dahl.

Statuia lui Charles de Gaulle din capitală ar putea trece din administrarea Ministerului Culturii în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cel puțin așa prevede un proiect de Hotărâre a Guvernului, postat pe site-ul Ministerului. Procedura de predare-preluare a statuii se va realiza în baza unui protocol încheiat între Ministerul Culturii şi Municipalitate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern. Transferul statuii, care are o valoare de inventar de 1.235.000 lei, se face la solicitarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Lungmetrajul "Harry Potter şi Prinţul Semipur" a fost lider în box office-ul românesc weekendul trecut. Pelicula a înregistrat încasări de peste 210.000 de lei şi aproape 12.600 de spectatori. "Harry Potter şi Prinţul Semipur" a stabilit deja un nou record mondial, în urmă cu aproape trei săptămâni, când a obţinut încasări de 22,2 milioane de dolari în prima seară de proiecţie, în America de Nord. Precedentul record, de 18,5 milioane de dolari, a fost stabilit în 2008, de cel mai recent film al seriei "Batman", "Cavalerul Negru". Noua producție din seria "Harry Potter" îl prezintă pe Harry, care încearcă să îl ajute pe un nou profesor de la şcoala de magie Hogwarts să depăşească momentele dificile provocate de pierderile de memorie de care suferă, deoarece acesta deţine câteva informaţii esenţiale despre viitoarea bătălie finală care se preconizează între tânărul vrăjitor şi maleficul Lord Cap de Mort.

Expoziţia "Henrieta Delavrancea-Gibory, arhitectură 1930-1940" va fi vernisată mâine la Muzeul Naţional de Artă al României. Manifestarea prezintă planuri şi proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor proiectate de Henrieta Delavrancea-Gibory. Expoziţia, al cărei curator este Miliţa Sion, va fi găzduită, până pe 20 septembrie, în sălile Kretzulescu ale MNAR. Henrieta Delavrancea-Gibory, fiica scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea şi sora pianistei şi scriitoarei Cella Delavrancea, face parte dintr-o generaţie de arhitecţi care a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de arhitectură modernă românească.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Locarno îi vor dedica o seară specială, pe 10 august, lui Andrzej Wajda. Cea de-a 62 a ediție a evenimentului debutează astăzi. Seara specială dedicată regizorului polonez include premiera mondială a unui documentar realizat de patru studenţi ai Şcolii de Măiestrie Regizorală "Andrzej Wajda", intitulat "Andrzej Wajda: Silence on Set!". Proiecţia documentarului va fi urmată de o discuţie a regizorului, care îşi va prezenta cele mai recente două filme ale sale "Pădurea Katyn", în care acesta abordează tabuurile celui de-Al Doilea Război Mondial şi "Fiorii tinereţii/ Tatarak", o peliculă intimistă, între adevăr şi realitate, despre o femeie care şi-a pierdut iubitul. România este reprezentată, la Locarno, de scurtmetrajul "Palmele" de George Chiper, în secţiunea Leopards of Tomorrow. Din juriul secţiunii face parte, anul acesta, şi regizorul Adrian Sitaru.

Concertul care urma să marcheze împlinirea a 40 de ani de la legendarul festival Woodstock a fost anulat din cauza lipsei de fonduri. Organizarea evenimentului ar fi costat aproximativ 10 milioane de dolari. Promoter și fondator al festivalului, Michael Lang a abandonat planurile de organizare a unui concert aniversar deoarece nu a găsit sponsori care să acopere costurile considerabile. Lang spera să poată organiza concertul luna viitoare. Festivalul Woodstock este considerat un reper pentru istoria muzicii și pentru mișcarea hippie. În 1969, la evenimentul găzduit în aer liber, între 15 și 18 august, în Bethel, statul New York, au asistat aproximativ 400.000 de spectatori, care au ascultat nume emblematice din rock și folk - Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Joe Cocker, Bob Dylan, Joan Baez, Janis Joplin, Jefferson Airplane și mulți alții.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza

Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).

mai mult...
Premiera extraordinara a baletului Don Quijote

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.

mai mult...
8 artisti rom�ni la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris

8 artisti romani participa la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris, care �si deschide portile vineri, 20 aprilie 2012.

mai mult...
Recital de poezie si muzica la sediul BNR

Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.

mai mult...
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012

Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.

mai mult...
Romeo si Julieta, despre dragoste si ura

Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.

mai mult...
"Flautul de Aur", prezentat publicului din Rom�nia

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred ca orice flautist pe lumea asta �si doreste un astfel de instrument". (Ion Bogdan Stefanescu)

mai mult...
Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!