DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 august 2009

Filmul "Francesca", debutul în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul principal, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, în perioada 2 - 12 septembrie, iar pelicula va fi prezentată în secţiunea Orizzonti.Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Din distribuţia filmului fac parte Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru. Bobby Păunescu este cunoscut ca producător al filmului "Moartea domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Cap de afiş la cele mai mari festivaluri de gen din lume, Trupa Immortal va fi "headliner" la Rock City Open Air. Evenimentul va avea loc în perioada 20-23 august în comuna Borcea de lângă Feteşti. Trupa norvegiană se situează în galeria celor mai importante formaţii de "black metal" din lume. Stilul lor propriu i-a adus pe un loc fruntaş în topul formaţiilor de gen. Immortal nu înseamnă doar muzică, ci un show complet, care include efecte pirotehnice cu flăcări înalte de peste un metru, regie şi multe momente neaşteptate. Printre trupele confirmate la Rock City Open Air se numără Agathodaimon, Amon Amarth, Ancient Rites, Brainstorm sau De Profundis.

Centrul de cercetare asupra cancerului al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat razele ultraviolete artificiale în categoria celor mai periculoase elemente cu potenţial cancerigen, la acelaşi nivel cu tutunul, scrie ziarul francez Le Figaro. La rândul ei, Asociaţia producătorilor de paturi ultraviolete a afirmat că riscul de a dezvolta un cancer al pielii este legat de 'supraexpunerea' la raze UV şi că '80% dintre utilizatori sunt conştienţi de aceste riscuri, majoritatea nedepăşind douăzeci de şedinţe pe an'.

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie vor participa la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland din Suedia. Evenimentul se va desfășura luna aceasta între 27 şi 30 august. Seria de toamnă a Salonului de poezie de la ICR Stockholm se deschide pe 24 august, cu o seară la care vor participa poeţii Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, traducătoarea Inger Johansson, precum şi editorul şi traducătorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. Festivalul, aflat la cea de-a 16-a ediţie, este organizat de Centrul Baltic pentru Scriitori şi Traducători de la Visby.

"Clişee?!?" şi "Frigul" se numără printre piesele selectate să fie jucate în cadrul Galei Tânărului Actor HOP. Manifestarea va avea loc între 2 şi 5 septembrie, la Mangalia. Participanţii la Gala HOP, la secţiunile Grup şi Individual, au fost selectaţi în urma preselecţiei organizate între 30 iunie şi 1 iulie. Astfel, la secţiunea Grup, comisia formată din Claudiu Goga, George Ivaşcu şi Attila Vizauer a decis ca spectacolele: "Clişee ?!?", "Frigul" de Lars Noren, "Merge" după Neil LaBute şi "Norvegia, azi" de Igor Bauersima, să fie admise în concurs. La secţiunea Individual comisia a fost formată din Mihai Dinvale, Silviu Jicman şi Cornel Todea . Printre candidaţii declarați admiși se numără: Agnes Benedek, Alexandra Adina Rădescu, Alexandru Bogdan, Ana Hegyi, Eliza Ţuţurman, Irina Ivan, Marian Adochiţei, Mihai Alexandru.

Biletele şi abonamentele pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" vor putea fi achiziţionate, începând de astăzi, de la casa de bilete a Sălii Palatului din Bucureşti. Evenimentul se va desfăşura între 30 august şi 26 septembrie. Încă de la începutul anului, iubitorii de muzică şi-au putut face rezervări de bilete şi abonamente pentru ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional "George Enescu". Începând de astăzi, aceştia le vor putea ridica de la Sala Palatului, până pe data de 15 august. De la începutul anului au fost rezervate aproximativ 70 % din locurile disponibile la concertele şi spectacolele de operă şi balet din cadrul evenimentului. Programul Festivalului Internaţional "George Enescu" include concerte simfonice şi camerale, recitaluri, spectacole de operă şi balet atât în sălile principale ale Bucureştiului, cât şi în alte oraşe istorice care au legătură cu viaţa compozitorului român.

Arheologii au descoperit la Târcov, comuna buzoiană Pârscov, zidurile de apărare ale unei cetăţi dacice din secolul I î.Hr. Potrivit specialiștilor, cetatea, în formă de melc, avea rolul de apărare, dar şi de supraveghere a importantelor depozite de sare de pe valea râului Buzău, materie primă folosită de populaţia autohtonă atât pentru consumul propriu, cât şi în schimburile comerciale cu triburile învecinate. Directorul Muzeului judeţean Buzău, Doina Ciobanu, a declarat că 'este o descoperire arheologică de excepţie care denotă buna organizare a triburilor dacice, dar şi modul lor de existenţă'. Cetatea de la Târcov făcea parte dintr-un complex fortificat din zona Carpaţilor de Curbură, format din Cetatea de la Cîrlomăneşti, capitală a uniunii de triburi, şi cea de la Gruiu Dării, comuna Pietroasele, folosită drept cetate de cult.

La 250 de ani de la moartea sa, Georg Friedrich Händel este celebrat la Festivalul de la Salzburg, cu o interpretare strălucită a "Theodorei". Inițiată în 1920, manisfestarea de la Salzburg îi este dedicată lui Mozart. Pe de altă parte, Händel nu este un familiar al scenei din Austria, care i-a consacrat o primă producție scenică abia în 1984, cu "Jephta". De atunci, compozitorul care a inventat oratoriul englez, a mai beneficiat de două montări, pentru "Saul" și "Radamisto". Anul acesta, până pe 28 august, una dintre capodoperele haendeliene, "Theodora", intră în repertoriul de la Salzburg, pusă în scenă de germanul Christof Loy, sub bagheta britanicului Ivor Bolton. Soprana Christine Schäfer o va interpreta pe Theodora, alături de americanul Bejun Mehta, în rolul lui Didymus.

Poemul "Cântecul nibelungilor" şi documentul "Magna Carta" se numără printre cele 35 de bunuri din patrimoniul mondial documentar înscrise anul acesta în registrul Memoria Lumii al UNESCO. Bunurile înscrise fac parte din patrimoniul a peste 30 de ţări. Astfel, Germania figurează cu "Cântecul nibelungilor" - "cel mai celebru poem eroic", Marea Britanie, cu "Magna Carta", document care a stat la baza democraţiei britanice, Olanda, cu "Jurnalul Annei Frank" - mărturia unei adolescente, supravieţuitoare a Holocaustului, iar Spania, cu Capitulaţiile de la Santa Fe, încheiate între Cristofor Columb şi regii Ferdinand al II-lea de Aragon şi Isabela de Castilia, pe 17 aprilie 1492, înainte de călătoria care avea să ducă la descoperirea Americii. Creat în 1997, registrul Memoria Lumii numără în prezent 193 de titluri. Comitetul consultativ se reuneşte o dată la doi ani.

La sfârșitul săptămânii trecute s-au încheiat filmările pentru pelicula "De ce fierbe copilul în mămăligă?". Este vorba despre o coproducţie Ungaria-Polonia-România, în regia Krisztinei Deak. Cu actriţa Erika Marozsan în rolul principal, filmul, cunoscut şi sub titlul "Aglaja", se bazează pe volumul scris de Aglaja Veteranyi, "De ce fierbe copilul în mămăligă?", şi prezintă lumea circului văzută prin ochii unui copil, dar şi episoade cu amintiri din perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Scenariul a fost prezentat, în 2007, la piaţa de coproducţii Connecting Cottbus. Produs de András Muhi pentru compania maghiară Inforg Studio, "De ce fierbe copilul în mămăligă?" are un buget de aproximativ 2,7 milioane de euro. Krisztina Deak a devenit cunoscută pentru "Jadviga's Pillow", film care a fost inclus în competiţia oficială a festivalului Karlovy Vary, în 2000.

Actorul Jean-Paul Roussillon, recompensat cu un premiu César anul acesta pentru rolul din filmul "Un conte de Noël", de Arnaud Desplechin, a murit la Auxerre, Franţa. Jean-Paul Roussillon a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, după ce a fost internat în spital joi. Artistul a fost diagnosticat în urmă cu zece ani cu cancer la plămâni. Pe lângă cariera în trupa Comediei Franceze, Jean-Paul Roussillon, născut pe 5 martie 1931, la Paris, a apărut în zeci de filme pe marele şi micul ecran. El a mai fost nominalizat, în 2002, la premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru prestaţia din "Cu o floare s-a făcut primăvară", de Christian Carion.

Celebra soprană română Angela Gheorghiu va susţine, alături de tenorul Vlad Miriţă, un concert la Festivalul Tuscan Sun. Evenimentul se desfășoară începând de astăzi şi până pe 9 august, în oraşul medieval Cortona, în provincia italiană Arezzo din Toscana. Invitatul special al festivalului va fi actorul Anthony Hopkins. Cei doi artiști români vor susţine un recital pe 9 august, în încheierea evenimentului. Angela Gheorghiu și Vlad Miriță vor interpreta lucrări de Giacomo Puccini, Alfredo Catalani şi Gaetano Donizetti, sub bagheta dirijorului Gisele Ben-Dor, alături de Orchestra Teatrului Naţional Sârb.

România participă cu un stand naţional, cu tema "A fost odată ca niciodată", la Târgul internaţional de arte şi meşteşuguri de la Ierusalim. Evenimentul se desfășoară începând de astăzi și până pe 15 august. Țara noastră va fi reprezentată de artistele Ema Hagiu şi Monika Pădureţ, membre ale Uniunii Artiştilor Plastici, cunoscute pentru lucrările lor inspirate din poveşti, legende şi basme româneşti. Monika Pădureţ va expune ceramică - obiecte decorative şi de podoabă, realizate în tehnici tradiţionale, din argilă, cu glazuri şi angobe, în timp ce Ema Hagiu va prezenta picturi pe sticlă, realizate într-o tehnică proprie, cu vopsele speciale în straturi, foiţă de metal şi intervenţii cu acul, încadrate cu lemn pictat. Cele două artiste vor oferi demonstraţii de lucru şi vor susţine workshop-uri ad-hoc pentru publicul prezent la târg.

Superhiks, Elvis Jackson şi Luna Amară vor cânta în deschiderea concertului Faith No More de la București. Evenimentul va avea loc pe 15 august, la Sala Polivalentă. Consideraţi un fenomen în Macedonia, membrii trupei Superhiks îşi încântă fanii de mai bine de 13 ani cu o muzică inedită, care îmbină ska-punkul cu reggae, totul condimentat cu influenţe balcanice şi latine. Elvis Jackson este o cunoscută trupă de rock din Slovenia, care şi-a dezvoltat un stil special, cu accente de ska, punk, hard core, reggae sau metal. Formaţia a luat naştere la sfârşitul anului 1997. În deschidere a mai fost selectată şi trupa autohtonă Luna Amară. Membrii formaţiei sunt împreună de aproximativ zece ani şi sunt recunoscuţi pentru introducerea trompetei ca un element inedit pentru sound-ul unei trupe de rock. De curând, formaţia a lansat pe piaţă cel de-al treilea album, "Don't Let Your Dreams Fall Asleep", care cuprinde 12 piese într-un stil alternativ acustic.

Fostul membru al trupei Beatles Paul McCartney, în vârstă de 67 de ani, plănuieşte pentru anul viitor un turneu de retragere. Concertele ar urma să aibă loc într-o serie de locuri faimoase, precum piaţa Tiananmen din Beijing şi Checkpoint Charlie din Berlin. Această serie de spectacole ar reprezenta ultimul turneu din cariera lui Paul McCartney, potrivit cotidianului britanic The Sun. Cel mai recent turneu mondial susţinut de artist a fost "In The World Tour" din 2003. De atunci, el a mai susţinut un turneu în SUA şi a apărut în numeroase festivaluri, precum şi în spectacole de binefacere. Biletele pentru un concert susţinut de acesta în aprilie, în Las Vegas, au fost vândute într-un timp record de şapte secunde.

Sidney Poitier se numără printre cele 15 personalităţi americane şi internaţionale, din diverse domenii, care vor primi, Medalia Libertăţii. Președintele Barack Obama va oferi cea mai importantă distincţie civilă americană în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 12 august. Aceste personalităţi, printre care se numără şi Harvey Milk, Desmond Tutu şi Muhammad Yunus, vor primi Medalia Libertăţii pentru că sunt nişte "agenţi ai schimbării". Primul actor de culoare premiat cu Oscar, Sidney Poitier, în vârstă de 82 de ani, va sta alături de Sandra Day O'Connor, prima femeie judecător la Curtea Supremă, senatorul Edward Kennedy, membru al Congresului american de 46 de ani, sud-africanul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace, şi Mary Robinson, prima femeie preşedinte al Irlandei. Pionier al apărării drepturilor homosexualilor, Harvey Milk, ucis în 1978, va fi decorat postmortem. Bancherul săracilor, Muhammad Yunus, fondator al Băncii Grameen, laureat al premiului Nobel pentru pace, va fi, de asemenea, distins la Casa Albă, alături de astrofizicianul britanic Stephen Hawking.

Institutul Cultural Român nu va mai organiza, de anul acesta, Festivalul de Poezie Ars Amandi, iniţiat în 1994, alături de Uniunea Latină. Evenimentul avea loc odată la doi ani în mai multe oraşe din România, dar şi la Roma. Ultima ediţie a manifestării a avut loc în 2007, în capitala Italiei, iar la sfârşitul aceluiaşi an conducerea ICR a decis să investească fondurile destinate până atunci Festivalului Ars Amandi în alte proiecte. Institutul a fost finanţatorul principal al evenimentului, desfăşurat şi la Bucureşti, Constanţa, Mamaia, Suceava, Braşov şi Sibiu, Uniunea Latină ocupându-se doar de transportul invitaţilor străini.
Festivalul Ars Amandi, dedicat personalităţii poetului roman Ovidiu, reunea în jur de 20 - 30 de poeţi din ţări din Europa, America de Sud şi Africa.

Cea mai mare orgă din România, aflată la Sala Radio, va beneficia, din nou, după 48 de ani, de sunetul original. Evenimentul va avea loc în a doua parte a lunii ianuarie 2010, după terminarea lucrărilor de restaurare. Potrivit directorului Direcţiei Formaţii Muzicale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, Nicolae Costin, atât Sala de concerte 'Mihail Jora', cât şi orga care se află în incinta încăperii vor fi recondiţionate de SRR. Costul lucrărilor de investiție se ridică la aproximativ un milion de euro.

Zdob şi Zdub, una dintre cele mai cunoscute şi premiate trupe de etno-alternativ din Europa, va concerta la Tuborg Green Fest. Formaţia basarabeană se alătură numelor confirmate deja, Guano Apes şi Chicane. Înfiinţată în 1994, în Republica Moldova, trupa Zdob şi Zdub este renumită atât pentru hiturile "Videli noci", "Everybody In The Casa Mare", "Doina haiducului" şi "Bunica bate toba", cât şi pentru show-urile antrenante susţinute pe aceeaşi scenă cu Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Biohazard, Soulfly sau Emir Kusturica & No Smoking Orchestra. Tuborg Green Fest se va desfăşura în perioada 4-6 septembrie, în Parcul Izvor din Bucureşti, accesul publicului fiind gratuit.

Trupa Skunk Anansie va lansa luna viitoare, pe 14 septembrie, un nou single. Piesa, intitulată "Because Of You", va preceda apariţia unui album best of - "Smashes And Trashes"-, programată pentru 2 noiembrie. Deşi cele 15 titluri ale pieselor incluse în această colecţie de hituri nu au fost încă stabilite, Skunk Anansie a confirmat că albumul va cuprinde atât hitul "Because Of You", cât şi alte două cântece noi, intitulate "Tear The Place Up" şi "Squander". După lansarea acestor materiale discografice, trupa va susţine un turneu prin Europa, care va debuta pe 9 octombrie, la Bruxelles.

Regizorul William Friedkin va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul se va desfășura în perioada 5 - 15 august. William Friedkin a fost recompensat cu premiul Oscar pentru regia lungmetrajului "Filiera franceză". Regizorul, în al cărui palmares se află filme precum "Exorcistul", "Afacerea secolului" şi "Viaţă şi moarte în Los Angeles", va susţine la Locarno și o lecţie de regie. Printre regizorii premiaţi anterior pentru întreaga activitate la Festivalul de Film de la Locarno se numără Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci şi Ken Loach.
Totodată, organizatorii evenimentului au anunţat că dedică o secţiune animaţiilor manga japoneze, intitulată Manga Impact.

Tudor Gheorghe va susţine, luna viitoare, pe 29 septembrie, la Sala Mică a Palatului (Auditorium) din Bucureşti, concertul "Stagiunea Permanentelor Frumuseţi". Recitalul inaugurează ciclul de spectacole "Anotimpurile Mele: Vara-Toamna 2009". Pe parcursul unui an, artistul va prezenta o serie de spectacole care vor cuprinde sute de melodii şi zeci de poezii semnate de mari poeţi români. În timpul reprezentaţiei de pe 29 septembrie, alături de Tudor Gheorghe vor evolua orchestra şi corul teatrului liric "Elena Teodorini" din Craiova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Stagiunea marchează şi împlinirea a 40 de ani de activitate a artistului, care a debutat cu recitalul "Menestrel la curţile dorului", dar şi a zece ani de la primul său concert simfonic alături de orchestra dirijorului Marius Hristescu.

Lungmetrajul "Los Abrazos Rotos", de Pedro Almodovar, va deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anonimul. Evenimentul se va desfăşura, în perioada 10 - 16 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Filmul lui Pedro Almodovar va fi, astfel, proiectat în premieră în România. Inclus în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, lungmetrajul o are în rolul principal pe actriţa Penelope Cruz. Pelicula spune povestea unui bărbat care trăieşte şi iubeşte în întuneric. Câştigător al unui premiu Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru "Vorbeşte cu ea/ Hable con ella", Pedro Almodovar este cunoscut publicului din România pentru filme precum "Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre", "Proasta creştere/ Mala Educacion" şi "Volver". Festivalul Anonimul prezintă, de asemenea, secţiunea paralelă "Actori deveniţi regizori şi producători". În această secţiune au fost incluse filmele "Departe de ea/ Away from Her", de Sarah Polley, "Regăsirea/ Then she found me", de Helen Hunt, "Sleuth", de Kenneth Branagh, "Tube Tales", de Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, şi "The Tehuacan Project", de Andrew Lauer.

Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, 'Călătoria lui Gruber', va rula din 4 septembrie în cinematografele din ţară. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 28 de zile, atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti. Bugetul producției s-a ridicat la aproape 750.000 de euro. Acţiunea filmului este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Curzio Malaparte, scriitor italian şi corespondent de război pentru 'Corriere della Sera', în drumul său către front, ajunge la Iaşi. Malaparte suferă de o alergie severă iar unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe nume Josef Gruber.

Opera şi documentele lui Fernando Pessoa, considerat cel mai mare poet portughez al secolului al XX-lea, a fost clasată ca "patrimoniu naţional". Decizia a fost luată după ce s-a constatat "interesul istoric, lingvistic, social şi cultural" pe care îl prezintă opera scriitorului. Hotărârea se aplică pentru totalitatea operei lui Fernando Pessoa, descoperită sau nedescoperită în prezent, fiind interzisă scoaterea documentelor acestuia de pe teritoriul naţional. Procedura de clasare a operei lui Pessoa, care include mii de scrisori, fotografii, manuscrise şi note, a fost iniţiată în octombrie 2008, de Biblioteca naţională, pe fondul unui scandal legat de faptul că mulţi dintre urmaşii scriitorului au vândut o mare parte din lucrările acestuia. Autor prolific, Fernando Pessoa a scris sub diferite pseudonime, toate într-un stil propriu. Opera sa, tradusă în foarte multe ţări, este, de obicei, adaptată în spectacole de teatru.

O zi pe planeta Saturn durează 10 ore, 34 de minute şi 13 secunde. Calculul a fost făcut de o echipă internaţională de astronomi. Specialiștii au stabilit astfel că uriaşa planetă gazoasă se învârte în jurul propriei axe cu cinci minute mai repede decât se credea. Durata rotaţiei planetelor gazoase este mai dificil de calculat decât cea a planetelor solide, precum Terra, Marte sau Venus, din cauza absenţei unui punct fix de reper pe suprafaţa lor. Astronomii au folosit până în prezent câmpul magnetic al lui Saturn, dar acesta fluctuează şi nu poate să indice cu exactitate durata perioadei de rotaţie a planetei cu inele.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!