DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 august 2009

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo debutează astăzi. În deschiderea evenimentului va fi proiectată pelicula "Amintiri din Epoca de Aur". Filmul a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Potrivit Variety, la proiecţie va participa Mungiu, precum şi majoritatea regizorilor care semnează proiectul. Pelicula a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia românească, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri".

'Felicia înainte de toate', debutul în lungmetraj al scenaristului Răzvan Rădulescu şi al Melissei de Raaf, va participa în competiția Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Cel mai important eveniment din Europa de sud-est se va desfăşura până pe 20 august. Lungmetrajul, scris şi regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, spune povestea ultimei zile a vacanţei în România a Feliciei, care vine anual să-şi viziteze familia. Pregătirile de plecare sunt laborioase, traficul până la aeroport e infernal şi Felicia pierde avionul. Din distribuţie fac parte Ozana Oancea, interpreta rolului principal, Ileana Cernat, Vasile Menzel, Gelu Niţu şi Victoria Cociaş.

Pianista Luiza Borac va fi invitata lui Sebastian Crăciun în emisiunea "Oaza de muzică", astăzi, de la ora 14.00, la Radio România Cultural. Artista va oferi cu această ocazie spre audiţie, în premieră în România, fragmente de pe noul ei material. Pianista Luiza Borac, stabilită în Germania, a înregistrat anul acesta un compact disc cu lucrări de Frédéric Chopin şi Franz Liszt, ca urmare a succesului său discografic din anul 2007, când a primit premiul BBC Music Award pentru cea mai bună înregistrare solo a anului, cu un dublu CD ce cuprinde integrala lucrărilor pentru pian aparţinând lui George Enescu. În ediţia din 25 iulie, ziarul londonez The Times a acordat 4 stele noii producţii discografice a Luizei Borac şi a evidenţiat "subtilitatea tuşeului şi a frazării" artistei. Totodată, The Times scria despre pianistă că este o desăvârşită interpretă a lui George Enescu şi Chopin.

Spectacolul "Music Hall", regizat de Lambert Wilson, după un text de Jean-Luc Lagarce şi cu Fanny Ardant în rolul principal, va fi prezentat, între 23 şi 25 septembrie, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Premiera piesei a avut loc, la începutul anului, la Theatre des Bouffes du Nord din Paris. Alături de Fanny Ardant, în spectacol mai joacă Eric Guerin şi Francis Leplay. Actriţa va fi prezentă la Bucureşti şi la premiera pe marile ecrane româneşti a filmului "Cenuşă şi sânge/ Cendres et sang", cu care Ardant a debutat ca regizor. Pelicula include în distribuţie mari actori români, precum Olga Tudorache, Ion Besoiu şi Răzvan Vasilescu. Filmul, care a rulat, anul acesta, în închiderea TIFF, spune povestea a trei generaţii de francezi cu rădăcini româneşti.

DVD-ul cu legendarul concert susținut în 1978 de Barry Manilow în cel mai mare amfiteatru în aer liber din Statele Unite ale Americii, la care au asistat peste 72.000 de spectatori, va fi lansat în Marea Britanie, luna viitoare. Spectacolul a fost găzduit de Greek Theatre din Los Angeles, iar la scurt timp după eveniment, HBO a produs o emisiune specială de două ore cu imagini de la concert, care a avut o audienţă record la acel moment. DVD-ul cu imagini restaurate digital şi remasterizate va fi lansat după ce artistul va apărea pe scena BBC Proms din Hyde Park, pe 12 septembrie. În vârstă de 67 de ani, Barry Manilow este unul dintre cei mai importanţi muzicieni americani din toate timpurile, consacrat ca interpret, compozitor, producător şi dirijor.

Valeriu Lazarov va fi înmormântat astăzi, la Madrid, iar serviciile funerare din capitala Spaniei vor fi urmate de o slujbă religioasă ortodoxă care va avea loc la Bucureşti. Producătorul de televiziune român Valeriu Lazarov a murit ieri dimineaţă, la Madrid, la vârsta de 73 de ani. Cauza decesului a fost reprezentată de "complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală pe colon".Trupul neînsufleţit al producătorului de televiziune a fost transportat ieri la un serviciu de pompe funebre din localitatea madrilenă Tres Cantos. Valeriu Lazarov, unul dintre cei care au revoluţionat divertismentul de televiziune românesc, şi-a dedicat peste 50 de ani din viaţă pentru a produce programe pentru televiziuni din Spania, Italia şi România, numele lui fiind legat şi de cea mai longevivă producţie românească, "Surprize, Surprize".

O ploaie de stele căzătoare, vizibilă şi din România, poate fi observată până mâine, punctul maxim de vizibilitate fiind atins în această noapte. Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, ploaia de stele poate fi observată doar din afara oraşului. Astfel, aceştia recomandă amatorilor ca fenomenul să fie urmărit după miezul nopţii. Totodată, reprezentanţii Observatorului spun că luna va fi mai strălucitoare în această noapte. Ca în fiecare vară, Pământul traversează, între 17 iulie şi 24 august, traiectoria unui nor de meteori lăsat în urmă de cometa Swift-Tuttle - nume dat după cercetătorii care au descoperit-o, în 1862, Lewis Swift şi Horace Tuttle.

Elevii de gimnaziu şi liceu vor face, potrivit noului Cod al educaţiei, între 22 şi 30 de ore săptămânal. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat că se lucrează de trei săptămâni la esenţializarea conţinutului pe disciplină. În ceea ce priveşte obligativitatea susţinerii la examenul de bacalaureat a Istoriei la profilurile socio-umane, demnitarul a afirmat că, în cazul în care după dezbaterea publică vor fi solicitări de alegere între Istorie şi Geografie, s-ar putea da curs acestora. Ecaterina Andronescu a spus că o noutate o reprezintă Carta şcolii care reprezintă 'legea' prin care se conduce o şcoală.

Prima ediţie a spectacolului "Folk Maraton", care va avea loc pe 30 septembrie şi îi va aduna pe unii dintre cei mai importanţi interpreţi ai genului, îi va fi dedicată cântăreţei Tatiana Stepa. Artista a decedat la sfârșitul săptămânii trecute, în urma unei lungi lupte cu un cancer de col uterin. Potrivit organizatorilor "Folk Maraton", Tatianei Stepa îi va fi adus un omagiu prin intermediul unui moment aparte din timpul spectacolului. La eveniment şi-au anunţat participarea nume precum Nicu Alifantis, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Pavel Stratan, Maria Gheorghiu, Mircea Baniciu.

Legendarul actor american Al Pacino, în vârstă de 69 de ani, îl va interpreta pe regele Irod într-o nouă producție de inspirație biblică. Pelicula "Mary Mother of Christ" va fi lansată în cinematografe în aprilie 2010. Filmările vor începe în toamnă, iar din distribuție vor mai face parte, printre alții, Peter O'Toole, în vârstă de 77 de ani, și Jessica Lange, deținătoare a două premii Oscar. În rolul fecioarei Maria va juca Camilla Belle. Scenariul, care urmărește viața Fecioarei Maria, este semnat de Benedict Fitzgerald. Acesta a mai lucrat la o peliculă având ca temă Noul Testament, cunoscuta "Passion of Christ", regizată de Mel Gibson și considerată una dintre cele mai violente producții din istoria cinematografiei.

Actorul Marius Ionescu va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Străuleşti II.
Marius Ionescu a murit duminică seară, la vârsta de 60 de ani. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică - secţia Arta Actorului, la clasa conf. univ. Sanda Manu, promoţia 1971, Marius Ionescu şi-a început cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a activat până în 1972. A continuat apoi, timp de şapte ani, la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, pentru ca din 1979 să fie angajat la Teatrul Mic, unde a jucat până în ultimele clipe ale vieţii. De asemenea, el a avut şi roluri pe marele ecran în filme precum "Misterele Bucureştilor", "Viraj periculos" şi "Cine mă strigă?".

Sibiul, primul oraş românesc devenit în 2007 Capitală Culturală Europeană, are o a doua şansă de a intra în patrimoniul mondial. Și asta în cazul în care comisia UNESCO va decide să ia în calcul alăturarea, într-un proiect comun, a Sibiului şi Sighişoarei, deja oraş UNESCO sau cu Mărginimea Sibiului, zonă având ca specific oieritul. Orașul de pe Cibin a încercat, prima oară, în urmă cu cinci ani să intre în patrimoniul UNESCO, însă anul trecut a primit o amânare. În 2007, directorul UNESCO, Koichiro Matsuura, a declarat, la Sibiu, că se doreşte includerea oraşului în patrimoniul protejat.

Opera "Moise și Faraonul", un spectacol rar pe scenele lumii, adaptat de Gioachino Rossini pentru Opera din Paris în 1827, a fost jucată, în premieră, la Festivalul de la Salzburg, sub bagheta regizorului Jürgen Flimm. În 2007, Flimm a declarat pentru "Le Nouvel Observateur" ca i-ar fi "absolut imposibil, pe plan material" să se vadă în postura de regizor la Festivalul din Salzburg, dar regizorul s-a ambiționat. Directorul festivalului nu a putut finanța această punere în scenă, astfel încât Flimm a acceptat să monteze opera, fiind remunerat cu un euro.

Prestigioasa Royal Opera House din Londra le-a cerut utilizatorilor serviciului de microblogging Twitter să compună livretul unei opere muzicale. Orice persoană interesată poate să trimită pe site-ul twitter.com/youropera propria contribuţie pentru livretul operei, în formatul unui "tweet", un mesaj electronic ce conţine cel mult 140 de caractere. Această iniţiativă s-a bucurat de un mare succes, dar alipirea secvenţelor primite s-a relevat mai dificilă decât se credea, mai ales când a fost vorba de inserarea secvenţelor stranii, care nu aveau nicio legătură cu cele învecinate.

"Sweet Child O' Mine" al trupei Guns N' Roses, a fost desemnată piesa cu cel mai bun riff de chitară din lume. La sondaj au participat 5.000 de iubitori ai muzicii. Această piesă, dominată de chitara lui Slash şi vocea lui Axl Rose, a depăşit hitul lui Eric Clapton din 1971, "Layla". Piesa "Walk This Way", a trupei Aerosmith, a ocupat poziţia a treia, iar celebrul "Beat It", al lui Michael Jackson, s-a clasat pe locul al patrulea, in timp ce "Ace Of Spaces", al trupei rock Motorhead, a ocupat poziţia a cincea. "Sweet Child O' Mine" este al treilea single extras de pe albumul de debut, "Appetite for Destruction", al trupei americane Guns N' Roses. Lansat pe 20 august 1988, acest cântec a ajuns pe prima poziţie în clasamentul Billboard Hot 100, devenind primul şi singurul No.1 în Statele Unite al acestei trupe.

A şaptea ediţie a manifestării 'Cetatea Muzicală a Braşovului' începe astăzi şi se va încheia pe 19 august. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Braşov, Fundația Culturală 'Şerban Lupu', în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta.Programul ediţiei din acest an va celebra compozitori precum Handel (250 de ani de la moarte), Haydn (200 de ani de la moarte) sau Mendelssohn (200 de ani de la naştere). Festivalul va debuta cu un spectacol special de muzică, lumină şi dans susţinut de ansamblul de euritmie 'ENESCU' din Stuttgart, urmat pe 15 august de un concert extraordinar la biserica romano-catolică şi apoi patru seri de muzică de cameră.

Cea de a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century' se va desfăşura pe 7 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală. După succesul primei ediţii a evenimentului, care a avut loc la începutul anului, publicul se va putea bucura din nou, în această toamnă, de un alt spectacol de balet în care se vor întrece în eleganţă, virtuozitate şi talent 12 dintre stele baletului mondial, artişti reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. Biletele pentru gală pot fi cumpărate de la Casieria Sălii Palatului, din magazinele Diverta şi Germanos, precum şi on-line de pe site-ul ticketpoint.ro.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului Stufstock va avea loc şi anul acesta, în Vama Veche. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, pe 4 şi 5 septembrie, urmând să fie deschis de un concert susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică, împreună cu Stelu Enache şi Fanfara 10 prăjini. Organizatorii au decis ca scena principală să fie din nou pe plajă, revenindu-se astfel la farmecul vechilor ediţii. Intrarea la festival va fi liberă. Stufstock va aduce pe cele două scene amenajate unele dintre cele mai bune trupe româneşti de muzică rock ale momentului.

Editura Herald va derula, până pe 1 noiembrie, campania "Te aşteptăm în librărie!". Proiectul este susţinut de 120 de librării din toată ţara. Campania, care va fi lansată oficial mâine, în cadrul unui eveniment la Orange Concept Store din Capitală, se va derula pe parcursul a trei luni. Proiectul urmăreşte să-l determine pe cititor să redescopere librăria ca loc privilegiat de întâlnire cu universul cărţii şi pe librar ca promotor activ al culturii scrise. Campania, care îşi propune să evidenţieze cele mai bune modalităţi de comunicare între editor, librar şi cititor, pentru a susţine o lectură de calitate, este susţinută online de site-ul teasteptaminlibrarie.ro.

Actorul Leonardo DiCaprio şi regizorul Ridley Scott vor ecraniza romanul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley, considerat a fi unul dintre cele mai bune volume din literatura universală. Ambii cineaşti vor fi producătorii acestui proiect al studiourilor Universal. Filmul va fi regizat de Ridley Scott iar Leonardo DiCaprio va deţine rolul principal. Studiourile Universal au apelat la serviciile lui Farhad Safinia, scenaristul filmului "Apocalypto", pentru a scrie scenariul acestui proiect. Ridley Scott şi-a făcut public, în mai multe interviuri, interesul pentru celebrul roman publicat în 1931, ale cărui drepturi de ecranizare sunt deţinute de compania de producţie a lui Leonardo DiCaprio - Appian Way.

"Cealaltă Irina", în regia lui Andrei Gruzsniczki, şi "Tulpan", de Sergei Dvortsevoy, concurează, alături de alte cinci pelicule, în competiţia secţiunii de lungmetraj a celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul. Evenimentul se desfășoară, până duminică, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Celelalte titluri propuse de criticul Ludmila Cvikova pentru competiţia de lungmetraj a Festivalului Anonimul sunt "Uzak Ihtimal/ Wrong Rosary", de Mahmut Fazil Coskun din Turcia , "Treeless Mountain", de So-Yong Kim, Coreea de Sud, "Una semana solos/ A week alone", de Celina Murga, Argentina, "Stella", de Sylvie Verheyde, din Franţa şi "199 Recetas para ser feliz/ 199 Tips to be happy", de Andrés Waissbluth din Chile. Marele Premiu al Festivalului de Film Anonimul este în valoare de 3.000 de dolari şi este acordat, anul acesta, exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la eveniment.

Faleza oraşului Tulcea va găzdui, începând de astăzi și până sâmbătă, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dunării. Evenimentul va cuprinde atât spectacole artistice şi de iluzionism, cât şi o paradă a maşinilor de epocă. Festivalul Internaţional al Dunării este replica manifestărilor similare care se desfăşoară o dată la doi ani în oraşele Ulm şi Noul Ulm din Germania, evenimentul fiind adus la Tulcea în 2003, în urma parteneriatului încheiat între administraţiile din cele două oraşe. Cea de-a IV-a ediţie a festivalului va începe în această seară, la ora 18,30, în Piaţa Civică, când va fi inaugurat târgul meşteşugarilor care va fi găzduit de strada Unirii.Seria spectacolelor va fi deschisă la ora 20,00, pe faleza oraşului, cu o reprezentaţie de iluzionism, primele concerte urmând să fie susţinute de Elena Gheorghe şi Horia Brenciu & Orchestra.

"Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu şi filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" se numără printre peliculele clasate între "delicatesele cinematografiei est-europene" de către Ronald Bergan de la The Guardian. Criticul publicaţiei britanice apreciază că, anul acesta, la trei festivaluri importante, din România, Croaţia şi Republica Cehă, a fost martorul "unui banchet de filme mari", la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Potrivit lui Bergan, România a produs, aproape peste noapte, un număr de capodopere, iar Croaţia, Serbia, Bosnia şi Slovenia au avut filmele lor speciale.

Şuie Paparude şi AB4 vor concerta luna viitoare la Tuborg Green Fest. Evenimentul va avea loc între 4 şi 6 septembrie, în parcul Izvor din Capitală. Celebră pentru hituri precum "Pentru inimi", "Armada Verbală", "A fost odată", "Cea mai bună zi" şi "Ajutor", Şuie Paparude s-a format în toamna anului 1993, în Club A, impunându-se pe scena muzicală autohtonă printr-un sound nou, alternativ-new-wave. AB4 s-a reunit prima oară sub acest nume în primăvara anului 2000, când membrii trupei au început să lucreze la cele zece piese de pe primul album, intitulat sugestiv ''Toxic''. Cu un stil influenţat de nume precum Soundgarden, Nirvana, Alice In Chains sau Limp Bizkit, AB4 s-a impus pe scena alternativă din România printr-un sound nou, sobru şi elaborat, inspirat din grunge, cross-over şi rock alternativ.

Creşterea nivelului de amoniac din atmosferă, fenomen ce afectează ecosistemele, provocat în principal de dezvoltarea agriculturii, a fost subestimată în emisfera nordică. Concluzia a fost formulată într-un articol publicat în revista Nature Geoscience. Potrivit specialiștilor, în atmosferă, amoniacul accelerează procesul de formare a particulelor, afectând astfel calitatea aerului. Cercetarea a fost realizată de profesorii de la Universitatea din Bruxelles şi Universitatea Pierre şi Marie Curie din Paris. Concentraţiile ridicate de amoniac afectează fauna, flora şi calitatea aerului pe plan local. Interferometrul atmosferic de sondare în infraroşu al satelitului Metop, folosit de specialiști pentru aceste măsurători, a permis alcătuirea primei hărţi globale a surselor de amoniac din emisfera nordică. Experții au reuşit astfel să detecteze concentraţii de amoniac mai mari decât cele prevăzute, dincolo de paralela 30. Cele mai afectate regiuni sunt cele cu o mare densitate a populaţiei agricole, precum India şi China.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!