DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 decembrie 2010

Cea de-a 18-a ediţie a Jeunesses International Music Competition va avea loc între 7 şi 13 mai 2011, la Bucureşti. Evenimentul va reuni flautişti din peste 40 ţări, care vor concura pentru premii de 10.000 de euro. Juriul este format din nume recunoscute ale scenei muzicale internaţionale, doi din topul celor mai renumiţi flautişti ai lumii fiind prezenţi în 2011 la Bucureşti: Pierre-Yves Artaud şi Janos Balint. Înscrierile sunt deschise până la 1 martie 2011. Jeunesses International Music Competition este un eveniment care s-a remarcat în peisajul cultural autohton şi internaţional prin calitatea muzicală prezentată pe scenele manifestării, prin numărul record de participanţi înregistrat la un concurs organizat în România - peste 200 muzicieni din mai mult de 40 ţări -, dar şi datorită carierelor de succes şi recunoaşterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureaţii săi - Remus Azoiţei, în prezent profesor la Royal Academy of Music din London, Alexandru Tomescu, câştigătorul viorii Stradivarius, Rita Meier, solistă a Operei Zurich, fiind doar câteva exemple în acest sens. Derulat anual din 1993, concursul include alternativ diferite discipline - pian, vioară, clarinet, flaut, compoziţie, canto.

La Sala Radio din București va avea loc în această seară, de la ora 19, evenimentul intitulat In Memoriam Dinu Lipatti, Concert de pian Sergiu Tuhutiu & Friends. În programul concertului veți avea ocazia să ascultați lucrări de Chopin, Brahms, Ravel, Bach. Biletele se pot achiziționa din rețeaua Eventim. In Memoriam Dinu Lipatti – Concert de pian Sergiu Tuhutiu & Friends este realizat în coproducție cu TVR Cultural și Radio România Cultural.

Prima ediţie a Festivalului 'Tradiţii şi Obiceiuri de Crăciun', programat să aibă loc astăzi, va reuni peste 100 de tineri din satele maramureşene, care vor susţine un concert de colinde pe scena Teatrului dramatic din Baia Mare şi vor colinda pe străzile oraşului şi la Prefectura Maramureş. La eveniment vor participa 160 de tineri reprezentând toate zonele judeţelui. Astfel, vor susţine concerte de colinde ansamblurile 'Voinicelul' din comuna Groşi, 'Florile Cosăului' din comuna Budeşti, 'Doina Lăpuşului' din satul Lăpuş şi artiştii ansamblului 'Tradiţii Maramureşene'.

Corul de cameră Accentus, dirijat de Laurence Equilbey, vine la Bucureşti pentru a susţine un concert la Ateneul Român, astăzi și mâine, de la ora 19.00. Accentus va cânta alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". În programul celor două seri, figurează "Requiemul" lui Giacomo Puccini şi "Requiemul" lui Gabriel Fauré, considerat deja o referinţă în lumea muzicală. Înfiinţat de Laurence Equilbey, corul de cameră profesional Accentus concertează în cele mai prestigioase săli din lume şi evoluează pe scenele multor festivaluri internaţionale. În plus faţă de repertoriul clasic, Accentus privilegiază creaţia contemporană, atât în repertoriu, cât şi ca tehnologie. Astfel, corul este primul utilizator al diapazonului electronic e-tuner.

Musicalul "Spider-Man: Turn Off the Dark", pe melodiile compuse de Bono şi The Edge de la U2, va avea premiera în ianuarie anul viitor, după ce producătorii de pe Broadway au investit în acest spectacol nu mai puţin de 65 de milioane de dolari, potrivit presei internaţionale. Regizat de Julie Taymor, care şi-a legat numele şi de "Lion King", musicalul a avut, în sfârşit, prima reprezentanţie, după mai multe întârzieri cauzate de diferite probleme tehnice şi de accidentarea unora dintre dansatori. A fost, de fapt, o repetiţie generală, fără public, la Foxwoods Theatre din New York, la care Bono a fost în sală şi a discutat în repetate rânduri cu Taymor despre îndrăzneaţa montare. La spectacol au asistat şi inspectori de la Departamentul de Muncă din New York, care au dat undă verde celor 27 de scene în care dansatorii zboară, la propriu, pe scenă. Aprobările erau necesare pentru respectarea legislaţiei cu privire la accidentele de muncă.

Sediul Filarmonicii din Seghedin va găzdui mâine, de la ora 17.00 concertul aniversar al Filialei din Seghedin a ICR Budapesta organizat cu ocazia împlinirii a trei ani de la inaugurare. Publicul va avea parte de un triplu eveniment muzical: pianiştii de talie mondială Dragoş Mihăilescu şi Manuela Iana – Mihăilescu vor interpreta la "patru mâini" Dansurile Populare Româneşti şi Colindele compozitorului Béla Bartók. Piesele vor fi interpretate la pianul marca Bösendorfer Imperial, unul dintre cele mai performante instrumente din lume, proaspăt achiziţionat de Filarmonică. Tot în acest an se comemorează 65 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui compozitor pentru care în deschiderea concertului muzicologul Rodica Raffai va vorbi despre legătura lui Bartók cu folclorul românesc şi despre culegerile sale din zona Bihor.

Bucureştenii care apreciază arta populară românească pot să ofere cadouri speciale oferite de cele peste 20 de societăţi cooperative meşteşugăreşti ce vor fi prezente, de astăzi și până duminică, la ,,TINART', târg de artă populară şi artizanat. Evenimentul, iniţiat de Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM, va avea loc în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Suveniruri şi Cadouri, organizate de Romexpo. Astfel, în perioada 2-5 decembrie 2010, publicul larg va putea admira tradiţia şi autenticitatea reflectate în produsele specifice expuse de un număr de 21 de societăţi cooperative meşteşugăreşti de profil.
Printre articolele oferite la preţ de producător se vor regăsi ii, costume populare, ştergare, icoane pictate pe lemn, covoare, ceramică roşie şi neagră neglazurată, mobilier pictat, obiecte şi decoraţiuni din fier forjat. În prima zi a evenimentului va avea loc şi un Simpozion ştiinţific cu tema 'Meşteşugurile artistice tradiţionale - provocările lumii moderne.

Trupa rock 'Stillborn' îşi lansează mâine seară cel de-al doilea EP - 'Într-un vis', printr-un concert susţinut la Clubul Ţăranului. Formaţia, compusă din Aura Pohoață - voce, Mihai Dănciulescu - chitară, Alex Botezatu - chitară, Robert Muntean - bass şi Cătălin Gurău - tobe, a înregistrat noul material discografic în perioada octombrie-noiembrie 2010. Trupa 'Stillborn', care a câştigat marele premiu al concursului 'Maximum Rock-Suport pentru Underground 2010', a avut un an plin de evenimente, printre acestea numărându-se primul festival open air cu peste 10.000 de persoane şi lansarea a şase piese noi.

Proiectele cinematografice "The Japanese Dog", de Tudor Jurgiu, şi "Touch Me Not", de Adina Pintilie, vor fi prezentate în secţiunea Crossroads a pieţei de proiecte din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Evenimentul se va desfășura începând de mâine și până pe 12 decembrie. Piaţa de proiecte cinematografice prezintă, la ediţia din acest an, 15 producții de lungmetraj ficţiune şi 11 proiecte work in progress. Astfel, "The Japanese Dog" este un proiect de lungmetraj în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, al cărui producător este Bogdan Crăciun din partea Libra Film Productions. Pe de altă parte, "Touch Me Not", în regia Adinei Pintilie, îl are ca producător pe Marius Iacob. Proiectul este prezentat drept coproducţie România-Franţa, prin companiile Manekino Film şi Atopic. Cele două pelicule sunt prezentate în secţiunea Crossroads. Pe de altă parte, la secţiunea Work in Progress va fi prezentat lungmetrajul "Visul lui Adalbert", în regia lui Gabriel Achim, care semnează şi producţia peliculei. Compania producătoare este Green Film.

Actorul american Robert Downey Jr. ar putea juca în filmul "How To Talk To Girls", un lungmetraj inspirat dintr-un roman scris de un băiat în vârstă de nouă ani. Volumul, conceput sub forma unui ghid practic ce conţine sfaturi "originale" pentru a le impresiona pe fete, a fost scris de elevul Alec Greven, în vârstă de nouă ani. Cartea a devenit bestseller recomandat de New York Times. Producătorii filmului vor fi Robert Downey Jr. şi soţia lui, Susan, cu care este căsătorit din 2005. Pentru partitura din "Furtuna tropicală/ Tropic Thunder", Robert Downey Jr. a primit a doua lui nominalizare la premiile Oscar, la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", în 2009. Actorul a primit prima nominalizare la Oscar în 1992, pentru rolul principal din "Chaplin".

Soprana Leontina Văduva îşi serbează cea de-a 50-a aniversare mâine seara, la Sala Radio din Capitală, într-un concert susţinut alături de dirijorul Radu Popa şi Orchestra Naţională Radio, invitatul special fiind tenorul Robert Nagy. Evenimentul va cuprinde un program alcătuit din câteva dintre cele mai frumoase arii de operă. După pauză, publicul va putea audia "Simfonia I în do minor", op. 6 de Brahms, sub bagheta lui Radu Popa. Absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, Leontina Văduva este laureată a concursului de la Verviers, câştigătoare a marelui premiu la competiţiile de gen de la Hertogenbosch, Toulouse, Barcelona (unde a obţinut şi premiul Verdi), Verona. O artistă de renume internaţional, o soprană cu o voce lirică inconfundabilă, Leontina Văduva excelează în personaje pline de poezie ca cel al Julietei, Violeta din "Traviata" şi Margareta din "Faust".

Filmul "Hand Held", realizat de Don Hahn, producător nominalizat de două ori la premiile Oscar, va fi prezentat, în premieră pentru România, la gala caritabilă de Moş Nicolae, organizată pentru copiii cu dizabilităţi din Bistriţa, care va avea loc în această seară. "Hand Held" este un documentar de 80 de minute care prezintă povestea de viaţă a fotografului american Michael Carroll, cu accent pe ultimii 20 de ani, când acesta şi-a început activitatea caritabilă în România. Filmul a fost montat în studiourile Skywalker deţinute de George Lucas. Filmările au avut loc atât în SUA, cât şi în România, în special în zonele în care Fundaţia Inocenţi, condusă de Mike Caroll, îşi desfăşoară activitatea, respectiv Bucureşti şi Bistriţa. Pe lângă proiecţia filmului, evenimentul va include momente artistice, o tombolă şi o licitaţie.

Primul lungmetraj al lui Romain Gavras, cel mai recent film al lui Luc Besson şi un portret dedicat lui Romain Duris sunt câteva dintre cele peste 30 de pelicule care vor fi prezente la cea de a 14-a ediţie a Festivalului de Film Francez, care se va desfăşura între 10 şi 16 decembrie. Evenimentul din acest an îl omagiază pe regizorul francez Alain Corneau, decedat la sfârşitul verii, filmul lui Luc Besson fiind şi un omagiu adus acestuia. Printre producțiile care vor fi difuzate în onoarea regizorului Alain Corneau se mai numără şi 'Police Python 357', 'Fort Saganne', 'Nocturne indiene', 'Tous le matins du monde' sau 'Le cousin d'Alain Corneau'.
Bucureştenii vor putea urmări mai mult de 10 avanpremiere exclusive, dintr-un total de peste 30 de filme care vor fi proiectate pe parcursul festivalului la Cinema Studio, Sala Elvira Popescu şi Cinema Pro. În deschiderea festivalului va fi prezentată pelicula 'Donnant, Donnant', al treilea lungmetraj al regizoarei Isabelle Mergault, cu Medeea Marinescu şi Daniel Auteuil.

Roxette, cel mai cunoscut duo suedez de pe scena muzicii internaţionale, va concerta pentru prima dată în România, pe 30 mai, la Zone Arena din Capitală. Show-ul va fi inclus într-un nou turneu mondial programat pentru 2011. Cu o carieră de aproape 25 de ani, 75 de milioane de albume vândute în întreaga lume şi peste 30 de hituri, Roxette revine anul viitor cu un nou album şi un nou turneu internaţional. Formată la începutul anilor '80, Roxette a devenit rapid una dintre cele mai iubite trupe pop, iar piese precum "The Look", "Dressed for Success", "Listen to Your Heart", "Dangerous", "It Must Have Been Love", "Joyride" şi "Milk and Toast and Honey" au făcut înconjurul lumii, fiind considerate în prezent adevărate "evergreen-uri".

Michael Douglas se află "pe o pantă ascendentă" în lupta sa împotriva cancerului, a declarat soţia acestuia, actriţa galeză Catherine Zeta-Jones, în timp ce actorul american a mărturisit că boala cu care a fost diagnosticat i-a oferit "o mică perspectivă asupra morţii". Michael Douglas, diagnosticat cu cancer la gât în luna august, a anunţat cu această ocazie că se pregăteşte pentru următorul său film, în care va interpreta rolul extravagantului artist american Liberace. Actorul a vorbit şi despre boala sa, într-un interviu acordat publicaţiei The Hollywood Reporter.
De-a lungul unei cariere de peste patru decenii, Michael Douglas a câştigat două premii Oscar, unul în calitate de producător al filmului "Zbor deasupra unui cuib de cuci", împreună cu Saul Zaentz, în 1976, iar celălalt pentru rolul din filmul "Wall Street".

"Oul de cuc", un nou film semnat de Ioan Cărmăzan, după un scenariu bazat pe un roman al Rodicăi Ojog-Braşoveanu, va avea premiera pe marile ecrane din România, în Bucureşti şi la Cluj-Napoca, la sfârșitul acestei săptămâni. Scenariul producției este semnat de Titi Popescu, după romanul "Fuga" de Rodica Ojog-Braşoveanu. Din distribuţia filmului fac parte Andi Vasluianu, Bogdan Dumitrache, Rudy Rosenfeld, George Alexandru, Marilena Chelaru şi Gabriel Spahiu. Lungmetrajul prezintă doi oameni puşi în situaţia de a traversa toată ţara, unul alături de celălalt, în dorinţa nebună de a nu fi prinşi de organele legii. Doi paria, doi evadaţi caută să se strecoare spre o libertate care nu poate fi reală. Lungmetrajul "Oul de cuc" a fost produs de Filmex Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pelicula va avea o proiecţie de gală în această seară, la Cinema Scala din Bucureşti.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" va deschide cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la New York, care se va desfăşura la sfârșitul acestei săptămâni la Tribeca Cinemas. În selecţia festivalului, organizat de Institutul Cultural Român de la New York, mai figurează lungmetrajele "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Caravana cinematografică", de Titus Muntean. La acestea se adaugă filme dedicate femeii în societatea postcomunistă, incluzând premiera în SUA a mediumetrajului "Captivi de Crăciun", de Iulia Rugină, documentare, precum "The Shukar Collective Project", de Matei-Alexandru Mocanu, şi scurtmetraje.

O amplă expoziţie, intitulată 'Gli ori antichi della Romania', va fi deschisă în data de 16 decembrie, la Muzeul Forurilor Imperiale din Roma. Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu alte şapte instituții din ţară, propune o selecţie de o sută patruzeci de piese excepţionale din metal preţios (aur, argint) din categoria Tezaur, bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, pentru a participa în cadrul expoziţiei organizate la prestigiosul muzeu din capitala Italiei.De asemenea, vor fi expuse, pentru prima dată în străinătate, patru dintre faimoasele brăţări dacice recuperate de statul român. Expoziţia de la Roma va rămâne deschisă până în luna aprilie 2011.

Peliculele "Winter's Bone" şi "The Kids Are All Right" au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards, distincţii acordate de producătorii independenţi de film din Statele Unite ale Americii reprezentanţilor cinematografiei care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. Aceste două filme au fost nominalizate inclusiv la categoria "cel mai bun lungmetraj".
"Winter's Bone", regizat de Debra Granik, care prezintă povestea unei adolescente americane care îşi caută tatăl într-o comunitate rurală stranie din statul Arkansas, ai cărei membri sunt implicaţi în producerea unui anumit tip de metamfetamine, a primit şapte nominalizări, inclusiv la categoriile "cel mai bun regizor" şi "cea mai bună actriţă" (Jennifer Lawrence). Însă pentru Independent Spirit Awards, "Winter's Bone" va avea parte de o concurenţă acerbă din partea comediei "The Kids Are All Right", o peliculă deja premiată în circuitul festivalier şi care a avut şi încasări destul de bune. Pelicula a primit cinci nominalizări, la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor" (Lisa Chodolenko), "cea mai bună actriţă" (Annette Bening), "cel mai bun actor în rol secundar" (Mark Ruffalo) şi "cel mai bun scenariu". Independent Spirit Awards pe 2011 vor fi decernate pe 26 februarie, la Los Angeles.

Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti prezintă, duminică, premiera spectacolului "Crăiasa Zăpezii". Este vorba despre un spectacol de balet pentru copii, după povestea lui Hans Christian Andersen, pe un colaj muzical din creaţia compozitorului suedez Hugo Alfvén. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 11.00, în foaierul galben al ONB. Regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Maria Popa, iar scenografia, de Andreea Koch. Colajul muzical este realizat de Alexandru Istrate. Cei mai tineri spectatori sunt invitaţi să urmărească minunata călătorie a unei fetiţe pe nume Gerda până la palatul Crăiesei Zăpezii de la Polul Nord, în încercarea de a-l găsi pe prietenul său Kay şi de a-l scoate de sub vraja crăiesei. Sfătuită şi ajutată de elementele naturii, Gerda reuşeşte să-l găsească şi să-i redea libertatea, topindu-i cu lacrimile ei bulgărele de gheaţă din inimă.

Soprana Leontina Văduva îşi serbează cea de-a 50-a aniversare mâine seara, la Sala Radio din Capitală, într-un concert susţinut alături de dirijorul Radu Popa şi Orchestra Naţională Radio, invitatul special fiind tenorul Robert Nagy. Evenimentul va cuprinde un program alcătuit din câteva dintre cele mai frumoase arii de operă. După pauză, publicul va putea audia "Simfonia I în do minor", op. 6 de Brahms, sub bagheta lui Radu Popa. Absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, Leontina Văduva este laureată a concursului de la Verviers, câştigătoare a marelui premiu la competiţiile de gen de la Hertogenbosch, Toulouse, Barcelona (unde a obţinut şi premiul Verdi), Verona. O artistă de renume internaţional, o soprană cu o voce lirică inconfundabilă, Leontina Văduva excelează în personaje pline de poezie ca cel al Julietei, Violeta din "Traviata" şi Margareta din "Faust".

Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se va desfăşura la Cinema Studio din Capitală, între 6 şi 9 decembrie. CineMAiubit, unicul festival internaţional de film studenţesc din România, a însemnat debutul pe marele ecran pentru mulţi dintre tinerii cineaşti români care în prezent au în palmares importante premii câştigate la Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam. Evenimentul va fi deschis, pe 6 decembrie, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi o lansare de carte. La ora 18.30, după festivitatea de deschidere, se va da startul competitiţiei internaţionale. Timp de patru zile, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune (peliculă şi digital) şi documentare, de animaţie şi experimentale, din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India. Ca de obicei, CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Actorul Radu Beligan sărbătoreşte pe scenă împlinirea vârstei de 92 de ani, printr-un spectacol care va avea loc pe 21 decembrie, la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. Astfel, în timpul evenimentului "Confesiuni despre Artă şi Viaţă", timp de două ore, Beligan va face mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera de-a lungul timpului, dar şi despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Ion Iancovescu, Elvira Godeanu. Evenimentul este cu atât mai special cu cât marchează cea de-a 92-a aniversare a lui Radu Beligan. Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918. Premiera spectacolului "Confesiuni despre Artă şi Viaţă" a avut loc în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti în noiembrie 2008, însă, la solicitarea publicului, maestrul a continuat şirul reprezentaţiilor de succes în toată ţara şi, în repetate rânduri, pe scena Sălii Mici a Palatului Copiilor din Capitală.

Trupa britanică Duran Duran, unul dintre cele mai importante nume ale new-wave-ului anilor '80, va lansa, la 21 decembrie, un nou album de studio, intitulat "All You Need is Now". Piesele discului vor fi disponibile mai întâi în format digital, pe internet, urmând ca anul viitor, în februarie, să fie lansat şi CD-ul. Primul single, care dă titlul discului, va apărea online la 14 decembrie. "All You Need is Now" este al 13-lea album din discografia trupei. Duran Duran a vândut peste 70 de milioane de discuri în carieră şi a lansat numeroase piese de succes, printre care "Rio", "Wild Boys", "Save a Prayer", "A View To a Kill", "Ordinary World" şi "Come Undone".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!