DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Artistii despre artisti
DOSAR RADIOCULTURA
Marţea de peste ocean
PRIMA PAGINA
AUDIOGHID (arhiva)
DOSARE SI INTERVIURI
IN ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
Program TV
GALELE RADIO ROMANIA CULTURAL
Gala Radio Romania Cultural  2013
Gala Radio Romania Cultural  2012
Gala Radio Romania Cultural  2011
Gala Radio Romania Cultural  2010
Gala Radio Romania Cultural  2009
Gala Radio Romania Cultural  2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta Ambient World Music Turnul Babel


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.05 - 16.30
Documentar - Storymania

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.00
Vocea umana cu Mihaela Soare

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.00 - 17.05
Colectionarul de voci cu Anca Mateescu si Eugen Lucan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizata de Catalin Sturza si e difuzata în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veti afla care sunt invitatii emisiunilor urmatoare, veti descoperi stiri, podcast-uri si comentarii.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lânga mine trec oameni si lucruri..... ma surprind înclinând respectuos capul când catre Beatles, când catre Abba, imediat Tricky si, culmea?!?! James Brown.... Batman.... buna dimineata, Bonobo. Ce mai faceti doamna Tori Amos? Va mai întâlniti cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultam împreuna Taraful haiducilor..... nu stiam ca va place.... Dintr-o linie de zebra îmi zâmbeste o oglinda. Ma uit mai atent, era o pista de skateri. Ducea catre rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminti pe rafturile celor „patru zari”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai sic din Paris si cele mai punk din Berlin. Se muta dintr-un loc într-altul, se mixeaza între ele, traverseaza strazi culturale si para-culturale, post-culturale si urban-culturale... pe strada.
... mi se parea atunci ca si ele ca si mine (ca si voi?!?!!!!) traiesc o stare continua de dimineata. Crossover.
Dosarele Integrarii Europene
Dupa 20 de ani - Nascut in Romania

www.nascutinromania.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toti cei care n-au în comun decât momentul 1989 daca n-ar fi existat 1989?... nu vom sti niciodata – dar stim ce-au devenit.
Lumea în care vom trai
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogata arhiva de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureatii si cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernarii premiilor, impresii din Saptamâna Nobel, jurnale de calatorie ale realizatoarei Corina Negrea – si multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru ca ne place sa spunem povesti. Pentru ca exista suficienti oameni care oricum nareaza, radiogenic si colorat, fara pretentii de omniscienta sau de exhaustivitate, povesti carora m-am gândit ca le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnaturi multiple, publicat în eter...
Stiinta în cuvinte potrivite
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune si blog realizate de Marina Baconschi, decupeaza aspecte de viata culturala, mass-media, religie si viata cetatii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Turnul Babel

www.turnulbabel.radiocultura.ro

Este o emisiune saptamanala ce va cuprinde o succesiune de provocari (Concurs liric sau Enciclopedie muzicala), informatii de aici si de pretutindeni (Impact si Consonante), interviuri in exclusivitate cu marile personalitati (Pe podium sau In direct cu...), amintiri ...despre muzicile fascinante ale anilor 50, '60, (Goldies) mari creatori clasici in versiuni moderne (Cross-over), lumi sonore stranse cu grija intr-o "tolba" si oferite ascultatorilor (Clubul Colectionarilor), cea de a saptea arta si conexiunile peste timp si spatiu (Opera si filmul) dar vom si calatori intr-o ambianta placuta, aceea a muzicii (Calatorind pe mapamond).
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 decembrie 2010

Expoziţia de icoane bănăţene, descoperite de scriitorul Toma George Maiorescu în satele Ştinotari şi Cărbunari, în anii '60, râmâne deschisă până pe 7 ianuarie la Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Lucrările prezentate în expoziţie au fost descoperite de scriitorul Toma George Maiorescu în a doua jumătate a anilor '60, în urma unor cercetări sistematice în două sate, Ştinotari şi Cărbunari, situate pe Muntele Gheorghe. Locuitorii celor două sate, cunoscuţi sub numele de bufeni, erau olteni veniţi în sudul Banatului, a căror ocupaţie era cărbunăritul. Este foarte probabil că a existat în zonă un centru de pictură a icoanelor pe sticlă, în apropierea Muntelui Gheorghe. Multe dintre icoane cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de meşterii ţărani de până atunci, remarcându-se printr-o "libertate absolut fantastică de desen şi culoare" (culori tari - roşu, albastru şi verde), dar şi printr-o certă influenţă catolică.

Spectacolul "Liliacul", opereta compusă de Johann Strauss-fiul, o producţie a Royal Opera House din Londra, va fi prezentat la Maratonul Revelionului de la Opera Naţională Bucureşti. În 2010, pentru al cincilea an consecutiv, spectatorii se vor bucura de o seară specială, care îmbină muzică clasică, o reprezentaţie artistică de calitate, o distribuţie de excepţie, urmate - pentru cei care aleg să îşi petreacă noaptea de Revelion la ONB - de cina festivă, tombolă, foc de artificii şi alte surprize. Întregul eveniment este reunit sub titlul "Maratonul Revelionului la Opera Naţională Bucureşti", devenit în noiembrie 2010 marcă înregistrată. Spectacolul propus în acest an publicului este celebra operetă compusă de Johann Strauss-fiul "Liliacul", o producţie (scenografie şi regie) a celebrului teatru liric londonez Royal Opera House (Covent Garden). Din distribuţie vor face parte artiştii: Marian Pop, Crina Zancu, Petre Burcă, Antonela Bârnat, Lucian Corchiş. Rolul lui Frosch va fi interpretat de Pavel Bartoş, actor al Teatrului Odeon.

Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot studia în domenii precum economie, politici şi ştiintele mediului, politici publice, relaţii internaţionale şi studii europene, studii juridice sau medievale la Universitatea Central Europeană din Budapesta, în cadrul programului de burse 2011 - 2012. Centrul Educaţia 2000+ Bucureşti şi Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală Cluj au anunţat, ieri, deschiderea încrierilor pentru programul de burse de studii 2011 - 2012 la instituția din Ungaria. Programul se adresează studenţilor aflaţi în ultimul an de studiu sau absolvenţilor care au obţinut diploma de licenţă într-o instituţie de învăţământ superior acreditată. Universitatea Central Europeană oferă programe de masterat şi doctorat pentru anul universitar 2011 - 2012, cursurile, cu predare în limba engleză, urmând să se ţină la sediul universităţii din Budapesta.

Cher a declarat că vrea să treacă în spatele camerei de filmat, ca regizor, în momentul în care va fi prea bătrână pentru a mai apărea în filme. Actriţa şi cântăreaţa Cher - care poate fi văzută alături de Christina Aguilera în noua producţie "Burlesque" - analizează posibilitatea de a juca şi alte roluri, dar recunoaşte că actoria este o slujbă grea. Cher a alternat, pe parcursul carierei sale, actoria cu muzica. A jucat în multe filme, precum "Silkwood", "Vrăjitoarele din Eastwick", "Sirene" şi, în 1987, în "Moonstruck", pentru care a primit un premiu Oscar. În 1999, Cher a fost recompensată cu un premiu Grammy pentru albumul său "Believe". Cel mai recent film al său, "Burlesque", a fost lansat în cinematografele nord-americane în noiembrie.

Lungmetrajele "The King's Speech" şi "The Fighter" au primit, câte patru nominalizări la premiile Sindicatului actorilor americani. Alături de aceste două pelicule, la categoria "cea mai bună distribuţie" au mai intrat în cursă și filmele "Black Swan", "The Kids Are All Right" şi "The Social Network". Lungmetrajul "The King's Speech", ce prezintă povestea lui George al VI-lea care îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, a primit alte trei nominalizări: Colin Firth, la categoria "cel mai bun actor în rol principal", Helena Bonham Carter, la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", şi Geoffrey Rush, la categoria "cel mai bun actor în rol secundar".
Premiile Sindicatului actorilor americani, care vor fi acordate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 30 ianuarie, la Los Angeles, pot oferi o idee despre actorii favoriţi în cursa pentru premiile Oscar, acordate de Academia de film americană pe 27 februarie.

O eclipsă totală de Lună va fi vizibilă astăzi, începând cu ora 7.41 GMT, în America, Europa de Vest şi o parte din Asia, dacă cerul va fi senin. Potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", eclipsa este vizibilă şi din România, la ora 10.13. O eclipsă de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. Când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privat de lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conul de umbră al Pământului. Astfel, Luna a intrat în conul de umbră al Pământului astăzi, la 6.33 GMT. De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar parţială, până la 10.01 GMT.

Big Band-ul Radio, alături de Monica Anghel, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel şi Ionuţ Ungureanu susţine astăzi, la Sala Radio din Capitală, un concert de Crăciun cu colinde şi cântece specifice româneşti şi internaţionale. Invitaţi în concert vor fi Corul "Acapela", Corul de Copii "Sunetul Muzicii" şi tinerii interpreţi premiaţi la Festivalul Mamaia Dariela Nicolae şi Alin Ignat. Dirijor va fi Ionel Tudor.
Biletele se pot procura prin Eventim, de la casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas. Big Band-ul Radio a fost creat în 1949, pentru a completa prezenţa radioului în viaţa spirituală românească. Ansamblul abordează stiluri muzicale diferite, de la muzica uşoară la muzică de estradă şi jazz. De-a lungul timpului, maeştri importanţi, dirijori şi compozitori, precum Sile Dinicu, apoi Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi, mai recent, Ionel Tudor, s-au aflat la pupitrul dirijoral al formaţiei.

Preoţii ortodocşi din toată ţara vor oficia, de astăzi până joi, slujbe de pomenire la cimitire, monumente şi troiţe închinate eroilor, pentru comemorarea a 21 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Slujbele vor fi oficiate la biserica şi troiţa din cimitirul Eroilor Tineri, la troiţele de la Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, la Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei, la Radio şi Televiziune, Monumentul Eroilor Jandarmi de pe Aeroportul Otopeni, precum şi în alte locuri în care participanţii la Revoluţie şi-au pierdut viaţa. De asemenea, Patriarhul Daniel va oficia o slujbă de pomenie la Catedrala patriarhală, miercuri, la ora 12.00, după Sfânta Liturghie.

Saint Petersburg State Ballet on Ice va prezenta spectacolul "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovsky, pe 21 ianuarie, la Sala Palatului din Capitală. Biletele pentru eveniment s-au pus în vânzare în reţeaua Vreau Bilet. Preţul acestora variază între 70 şi 280 de lei, în funcţie de categoria de loc. "Spărgătorul de nuci", creat de Ceaikovsky, a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg. În ultimii cinci ani, această producţie a fost interpretată pe cele mai renumite scene din Statele Unite ale Americii, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda şi Malta. Saint Petersburg State Ballet on Ice a susţinut peste 7.000 de spectacole la nivel internaţional, prezentând un amestec de forme de artă.

Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine, astăzi, la catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, un concert care va include colinde româneşti şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional. Recitalul va avea loc de la ora 19.30. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Corul Naţional de Cameră Madrigal este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Sub bagheta dirijorului şi fondatorului său, Marin Constantin, a susţinut concerte pe multe scene muzicale ale lumii. Fondat pe 11 aprilie 1963, Madrigal a fost distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi străine. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris. Concertul este organizat de Agenţia Medieval Praxis, cu susţinerea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Regizorii Yuriy Kordonskiy şi Andrei Şerban se întorc la Teatrul Bulandra din Capitală, cu două spectacole, la începutul anului viitor, "Să mă înmormântaţi pe după plintă", respectiv "Ivanov". Directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, va prezenta şi un spectacol regizat de el, "Din însemnările unui necunoscut", după Feodor Dostoievski, pe 20 februarie. Din distribuţia acestui spectacol fac parte Tamara Buciuceanu, Virgil Ogăşanu şi Mihai Constantin. Scenografia este semnată de Maria Miu. Spectacolul "Să mă înmormântaţi pe după plintă" este realizat după romanul omonim de Pavel Sanaev, are premiera, cel mai probabil, pe 15 ianuarie şi îi are în rolurile principale pe Mariana Mihuţ şi Marian Râlea. Scenografia este semnată de Nina Brumuşilă. Totodată, "Ivanov", după Cehov, va avea premiera, cel mai probabil, pe 30 ianuarie şi îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov şi Victor Rebengiuc. Costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu.

Un monument reprezentându-l pe scriitorul român Panait Istrati, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, a fost finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de 745.000 de lei şi va fi amplasat în Parcul Herăstrău din Bucureşti. Monumentul va fi realizat din bronz şi plasat pe soclu din piatră de Baschioi. Contractul i-a fost atribuit artistului Ionel Stoicescu prin negociere, criteriul de atribuire fiind "preţul cel mai scăzut". Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, contractul cu Ionel Stoicescu a fost semnat în baza Legii drepturilor de autor, în urma negocierii cu artistul, ulterior fiind postat anunţul de atribuire, conform prevederilor legale. Bustul, care este deja realizat, va putea fi amplasat după obţinerea avizelor necesare, care au fost deja solicitate.

Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, un set de trei monede din argint dedicate palatelor Bucureştiului - Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, Palatul de Justiţie şi Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei. Monedele din argint care alcătuiesc setul au o valoare nominală de câte 10 lei, formă rotundă, un diametru de 37 milimetri, o greutate de 31grame, calitate proof şi margine zimţată. Moneda dedicată Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României prezintă pe avers un detaliu al faţadei palatului, valoarea nominală a monedei "10 lei" şi stema României. La exterior, sunt postate inscripţiile în arc de cerc "România", "Palatele Bucureştiului" şi anul de emisiune "2010". Reversul prezintă, în centru, imaginea Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României; sus şi jos, două elemente din decoraţiunea interioară a clădirii; la exterior, inscripţiile semicirculare "Palatul Vechi" şi "Banca Naţională a României".

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei îşi va reduce personalul cu opt angajaţi, conformându-se astfel solicitării transmise în urmă cu o săptămână de Ministerul Culturii, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, prof. univ. dr. Ioan Piso. Din cele 11 posturi, trei sunt vacante, astfel că numărul salariaţilor care îşi vor pierde locul de muncă va fi de opt. Directorul instituţiei a precizat că persoanele vizate de disponibilizare sunt un arheolog şi un topograf, dar vor fi reduse şi posturi de pază din bazele arheologice Sarmizegetusa şi Ţaga. Vor fi reduse şi jumătăţile de normă în posturi de restauratori şi de economişti, precum şi norma unei femei de serviciu.

Stela Popescu îşi sărbătoreşte ziua de naştere, astăzi, la Sala Savoy a Teatrului de Revistă din Bucureşti, invitate ale evenimentului fiind Tamara Buciuceanu şi Sanda Ladoşi. Manifestarea începe de la ora 18.30, la Galeria de Artă de la Sala Savoy, cu vernisajul expoziţiei "Joc în teatru", de Andrei Damo (pictură) şi Ion Iancuţ (sculptură). Premiera stagiunii 2010/ 2011, "Aplauze, aplauze", este un spectacol dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Stela Popescu, născută pe 21 decembrie 1935, în Bălţi, Basarabia, este o actriţă de teatru şi film. A făcut cuplete celebre alături de nume mari ale scenei româneşti, precum Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel. Actrița joacă în prezent la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Capitală.

Maestrul Radu Beligan, unul dintre giganţii lumii teatrale româneşti, revine pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din capitală, în această seară, spre a le oferi admiratorilor săi prilejul de a asista la minunatele 'Confesiuni despre Artă şi Viaţă'. Timp de două ore, maestrul va face mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera de-a lungul timpului, despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Al. Giugaru, Ion Iancovescu, Elvira Godeanu. Evenimentul este cu atât mai special, cu cât sărbătoreşte şi împlinirea venerabilei vârste de 92 de ani pe care Radu Beligan o împlineşte cu numai o săptămână înaintea reprezentaţiei, mai exact pe 14 decembrie. Premiera spectacolului 'Confesiuni despre Artă şi Viaţă' a avut loc în cadrul Festivalului Artelor Bucureşti în noiembrie 2008, însă la solicitarea publicului maestrul a continuat cu un succes imens şirul reprezentaţiilor de succes în toată ţara, şi în repetate rânduri pe scena Sălii Mici a Palatului.

Călătoria pe motocicletă prin 11 ţări europene a Alexandrei Oancea, în vârstă de 26 de ani, va fi prezentată într-o expoziţie de fotografie realizată de aceasta, care va fi vernisată în această seară, de la ora 19.00, la Clubul Ţăranului din Capitală. Rezultat al unei călătorii solitare în Europa, pe motocicletă, expoziţia surprinde oameni şi locuri, gesturi şi sentimente, captate în cele 30 de zile pe două roţi. Expoziţia reprezintă o selecţie din peste zece mii de imagini. Călătoria, desfăşurată între 28 august şi 27 septembrie, prin 11 ţări, până la Marea Nordului, şi însumând 9.300 de kilometri, a reprezentat prima etapă a proiectului Alexandrei Oancea - "Put me on the map".

Mâine, la ora 13, Muzeul ASTRA Sibiu organizează lansarea volumului Icoane pe sticlă din patrimoniul Muzeului ASTRA Sibiu. Colecţia "Cornel Irimie", publicat de Olimpia Coman-Sipeanu. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, corpul B, parter. Expert restaurator, cercetător ştiinţific în cadrul Departamentului de Conservare-Restaurare al Muzeului ASTRA Sibiu, autoarea prezintă specialiştilor şi publicului larg Colecţia de icoane "Cornel Irimie", adevărat tezaur de artă populară românească, ce însumează 64 de icoane reprezentative pentru evoluţia picturii transilvănene pe sticlă. Totodată, autoarea evocă şi personalitatea colecţionarului Cornel Irimie, unul dintre reprezentanţii de frunte ai etnografiei şi muzeografiei româneşti, conducător de prestigiu, în calitate de director al Muzeului Brukenthal şi fondator al Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului.

Lungmetrajul 'O poveste de Crăciun' cu Jim Carrey va fi prezentat în România, pe 22 decembrie, în prima sală de cinema-cafenea 3D la cinematograful Patria. Conceptul de caffe-cinema 3D este marcă înregistrată a RADEF România şi urmează să fie implementat în alte 20 de cinematografe din ţară în decursul anului viitor. Sălile 3D vor putea găzdui şi evenimente de înaltă ţinută artistică, premiere cinematografice, conferinţe de presă, spectacole de stand-up comedy.

Filmul "Reţeaua socială/ The Social Network", produs de studiourile Columbia, a triumfat la cea de-a 15-a gală a premiilor Satellite, impunându-se la trei categorii principale. În cadrul galei Satellite Awards, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, la Hyatt Regency Century Plaza Hotel din Los Angeles, "Reţeaua socială/ The Social Network" s-a impus la categoriile "cel mai bun film-dramă", "cel mai bun regizor" (David Fincher) şi "cel mai bun scenariu adaptat" (Aaron Sorkin). Lungmetrajul "Reţeaua socială/ The Social Network" are parte de un debut de sezon senzaţional, primind, la începutul lunii decembrie, titlul de cel mai bun film din 2010 din partea National Board of Review of Motion Pictures. Thrillerul SF "Începutul/ Inception", regizat de Christopher Nolan, a primit în cadrul galei de duminică tot trei trofee Satellite, impunându-se la categoriile "cea mai bună coloană sonoră", "cea mai bună imagine" şi "cea mai bună regie artistică".

Contractul privind restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a mănăstirii Comana, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, a fost semnat, ieri. Proiectul vizează restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a monumentului istoric, mănăstirea fortificată Comana şi modernizarea infrastructurii conexe, iar obiectivul principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea durabilă şi echilibrată a Regiunii Sud Muntenia precum şi valorificarea patrimoniului cultural istoric al judeţului Giurgiu. În urma implementării proiectului se aşteaptă creşterea numărului de turişti la Comana şi crearea de noi locuri de muncă. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 37 de luni şi are o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de lei din care 23 de milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Mănăstirea Comana a fost ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461, locul pe care a fost ridicată fiind o insulă înconjurată de mlaştini, iar accesul spre mânăstire se făcea pe un pod de lemn care era incendiat în vreme de primejdie. Mănăstirea a fost reclădită în 1588 de boierul Radu Şerban, în prezent având nevoie de consolidare.

Expoziţia 'Joc în teatru' va fi vernisată la Galeria de Artă de la Sala Savoy a Teatrului de Revistă 'Constantin Tănase' astăzi, în aceeaşi zi în care îndrăgita actriţă Stela Popescu îşi sărbătoreşte împlinirea vârstei de 75 de ani. Conform unui comunicat al Teatrului de Revistă, expoziţia, care va fi prezentată de Liviu Tudor Samuilă, va fi semnată de pictorul Andrei Damo şi sculptorul Ion Iancuţ. La eveniment, care va începe la ora 18,30, vor participa artişti ai Teatrului de Revistă, personalităţi din lumea artei, culturii şi show-biz-ului. După succesul premierei oficiale a spectacolului 'Aplauze, aplauze' în regia lui Biţu Fălticineanu, ce a avut loc pe 11 decembrie, spectacolul, care aniversează 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel, va fi prezentat şi joi, 23 decembrie, şi duminică, 26 decembrie, de la ora 19,00, la Sala Savoy a Teatrului 'Constantin Tănase'.

Colegiul Silvic 'Bucovina' din Câmpulung Moldovenesc este, în această săptămână, gazda taberei judeţene de creaţie 'Eminescu - 160', la care participă 26 de elevi olimpici suceveni la Limba şi literatura română, din clasele V - XII.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, a declarat că acest program are ca obiective generale revalorizarea actului lecturii în spaţiul didactic al şcolii şi stimularea interesului pentru valorile culturii naţionale, fiind organizat pe mai multe secţiuni. Una dintre secţiuni are în vedere interpretarea textelor literare, având ca suport opera lirică eminesciană din clasele V - VIII şi clasele IX - XII. O alta este cea de creaţie proprie, având la bază textul liric eminescian, precum şi secţiunea de creare de postere, pornind de la una dintre creaţiile lirice eminesciene.

Doi tineri clujeni vor susţine mâine un spectacol într-unul din mall-urile clujene pentru a aduna mâncare pe care vor să o doneze unor bătrâni din centrele pentru vârstnici. Cristian Gog şi Adi Hădean vor susţine un spectacol şi o demonstraţie culinară în cadrul unui proiect pe care l-au numit 'Crăciunul vine şi la bunici'.
Scopul acestei acţiuni este de a-i ajuta pe clujenii aflaţi la vârsta a treia să intre în atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă, chiar dacă nu au norocul să fie înconjuraţi de familie. Clujenii care vor asista la spectacol vor primi câte o pungă în care vor fi rugaţi să pună un pachet de zahăr ori de făină, un cozonac sau o sticlă de vin, fructe, carne sau orice alte alimente doresc, în orice cantitate, 'singura restricţie fiind doar cea a bunului-simţ'. Spectatorii pot veni cu alimentele de acasă sau să le cumpere de la supermarketul din mall, iar pachetele vor fi colectate cu ajutorul unor voluntari şi vor fi distribuite în 23 decembrie.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gala Radio Romania Cultural 2013
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

În actualitate
Violoncelistul RĂZVAN SUMA invitat de VIŢA DE VIE în concertul de lansare a albumului ACUSTIC

Exerciţiu de imaginaţie: violoncelistul RĂZVAN SUMA, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români care a străbătut anul trecut oraşele României întrebându-vă dacă... „Vă place BACH?” cântând împreună cu trupa rock VIŢA DE VIE, aplaudată de 16 ani în concertele incendiare din întreaga ţară.

mai mult...
O întâlnire-eveniment între JAZZ şi clasic, sub bagheta lui SABIN PAUTZA

Compozitor, dirijor, profesor, manager, patru ipostaze ce definesc personalitatea complexă a muzicianului SABIN PAUTZA, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic.

mai mult...
in actualitate

prima pagina  |  audioghid  |  dosare si interviuri  |  in actualitate  |  stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2013. All Rights Reserved!