ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
Program TV
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei
Editura Herald sprijina cultura prin campania Te asteptam in librarie!



Aflata la cea de-a doua editie, campania Te asteptam in librarie! se va desfasura timp de trei luni, in perioada 01 august - 01 noiembrie 2010 si va avea acoperire nationala, fiind sustinuta de peste 120 de librarii din toata tara.

mai mult...

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Partener RRC:

  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.08 - 18.30
Jocul cu mărgele de sticlă • Secolul XX în muzică. Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Dana Pitrop si Anca Mateescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.00
Thaliafest • Realizator: Mihai Lungeanu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin


100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin
Imagine de la Festivalul Chopin şi Europa sa

Alternative content



O vizită la casa din Żelazowa Wola în care s-a născut Fryderyk Chopin în vreme de toamnă timpurie, într-un spaţiu în care muzica chopiniană se aude din copaci şi dintre statui, te face să plonjezi într-un timp în care altele erau valorile care contau.

Pentru polonezi, deşi trăiesc ca şi noi, în tumultuosul an 2010, stările pe care Chopin a fost primul care a avut curajul să le clameze în urmă cu aproape două secole, patriotism, dragoste, romantism, par a avea încă sens. Iar Chopin rămâne un simbol naţional. În plus, toate acestea nu rămân la statutul de vorbe. Se concretizează într-o investiţie de 100 de milioane de dolari finalizată în 2010, anul bicentenarului, în care ceea ce contează este ca lumea întreagă să-şi amintească de faptul că Chopin a fost polonez şi şi-a petrecut jumătate din viaţă în ţara în care s-a născut.

Povestea poloneză a Anului Chopin se petrece în parcuri sau în muzee, pe străzi sau în lifturi, în avion sau pe telefoanele mobile. Scriu aceste rânduri în Grădinile Łazienki Królewskie - Palatul de pe Insulă, unde sute de oameni se strâng pentru al 51-lea an consecutiv duminica, din iunie până în septembrie, în dreptul monumentului lui Fryderyk Chopin, pentru a asculta un recital în aer liber susţinut de un pianist străin sau polonez. Intrarea este liberă, iar băncile aflate între rândurile de trandafiri sunt pline, ca de altfel şi peluzele însorite, chiar dacă soarele nu mai este atât de generos ca în luna august.

Chopin pe instrumente istorice

Atunci, Varşovia a găzduit ediţia a şasea a Festivalului Chopin şi Europa sa, eveniment care îşi propune din 2005 pe de o parte poziţionarea lui Chopin în context european şi între valorile cu care a interacţionat de-a lungul vieţii, iar pe de altă parte aducerea la lumină a unor interpretări Chopin pe instrumente istorice, anume Erard şi Pleyel, de la începutul secolului al XIX-lea.

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin
Parcul de la Zelazowa Wola

Alternative content



De altfel, una dintre realizările pregătite timp de 5 ani şi concretizate în 2010 într-o casetă cu 21 de CD-uri intitulată The Real Chopin constă tocmai în înregistrările operei sale pe astfel de instrumente istorice, coordonate de Stanislaw Leszcyznski, cel care, de altfel, este şi directorul festivalului de vară. Aceste 24 de ore de muzică vor fi accesibile şi ascultătorilor din România prin intermediul Radio România Cultural şi on line în streaming live pe www.radiocultura.ro şi www.radioromaniacultural.ro, de la ora zero a zilei de 2 octombrie până la ora 24 a aceleiaşi zile, într-un maraton Chopin ce coincide cu ziua inaugurării la Varşovia a Concursului Internaţional Chopin, ediţia a XVI-a.

100 de milioane de dolari pentru Anul Chopin

Impresionanta sumă investită de statul polonez în bicentenarul Chopin s-a concretizat şi în realizări de altă natură decât cele pur sonore şi anume refacerea parcului şi muzeului de la Żelazowa Wola şi respectiv a Muzeului Chopin de laVarşovia, care, de la reinaugurarea din 1 martie 2010, este considerat cel mai modern muzeu biografic din lume.
Am văzut, am pipăit şi am auzit acest muzeu, am apăsat toate butoanele, am pus în funcţiune toate gadgeturile video şi audio pe care le-au gândit cei doi italieni care au proiectat muzeul pe cele cinci niveluri ale sale… Cert este că e vorba despre un discurs accesibil şi interesant deopotrivă pentru adolescenţi şi pentru publicul matur.

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin
Muzeum Chopina (Foto: NIFC)

Alternative content



Popularitatea lui Chopin în Polonia este, probabil, firească, dar incredibila sa imagine pozitivă pe întregul glob, faptul că lumea îl percepe atât de diferit, este un fenomen cu totul special. 120 de cărţi apărute inclusiv în ţările arabe sau cele din America de Sud, faptul că există comitete aniversare Chopin în 30 de ţări ale lumii, inclusiv Coreea sau China, care au început aniversarea încă din 2009… toate acestea au o doză de incredibil.

Arhitectura aniversării în care s-au invesit 100 de milioane de dolari a fost bazată pe trei piloni, ne-a spus preşedintele Comitetului aniversar Chopin 2010, Waldemar Dąbrowski, fost ministru al culturii şi actualmente director al Operei din Varşovia. Primul pilon se referă la construcţiile concrete, precum muzeul biografic bazat pe respectul pentru obiect şi pe utilizarea multimedia a celor mai moderne mijloace, clădirea modernă de 7 etaje care găzduieşte actualmente toate organizaţiile Chopin, publice şi private sau renovările de la Zelazowa Wola. Al doilea este festivalul din luna august ce a avut în program 56 de concerte, Chopin şi Europa sa, care în afară de muzică clasică a cuprins şi seri de jazz sau pop. În final, între 2 şi 23 octombrie, cel de-al treilea reper este Concursul Internaţional Chopin, cea mai veche competiţie muzicală din lume, datând din 1927.

Şi în România se aniversează Anul Chopin, iar evenimentele care ne aşteaptă nu sunt puţine. O primă recomandare este reîntâlnirea cu pianista de origine română Luiza Borac pe 8 octombrie 2010 la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio şi în recital pe 13 octombrie 2010, în cadrul seriei de recitaluri Chopin… şi nu numai.

Oltea Şerban-Pârâu

Acasă la Chopin

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin
Muzeum Chopina (Foto: NIFC)

Alternative content



Muzica lui Chopin te învăluie de cum păşeşti în avionul Lot care te duce spre Varşovia. După ce aterizezi, auzi că majoritatea telefoanelor mobile au "sonerii" cu muzică de Chopin.

În fond, noţiunile de patriotism, frumuseţe, dragoste sunt asociate de polonezi cu cel care le-a clamat pentru prima dată ca valori supreme prin muzica sa. Anul Chopin se marchează peste tot în lume, dar a vedea cum se întâmplă acest fenomen la el acasă este un privilegiu, pe care Institutul Adam Mickiewicz îl oferă multor jurnalişti, din diverse ţări ale lumii.

Ceea ce este greu să ne imaginăm venind dintr-o ţară în care pe cultură nu se dau prea mulţi bani, atât la propriu, cât şi la figurat, este că în manifestările bicentenarului Chopin s-au investit 100 de milioane de dolari. Iar ceea ce este şi mai impresionant este că... se vede, fie că suntem la Varşovia sau la casa în care s-a născut, la Żelazowa Wola.
Chiar dacă numărul de kilometri de autostradă pe care îl au polonezii în acest moment este similar cu cel al României, la Varşovia există cel mai modern muzeu biografic din lume, dedicat lui Chopin, un spaţiu cu adevărat fascinant, ideal pentru scopul de a atrage tinerii către cultură. În acest spaţiu desfăşurat pe cinci niveluri – parter, două subsoluri şi două etaje – ai ocazia să te joci alegând între cele mai moderne gadgeturi ale tehnicii multimedia, să asculţi şi să vezi viaţa şi muzica lui Chopin, intrând cu totul în poveste.

Preşedintele Comitetului aniversar Chopin 2010, Waldemar Dąbrowski, actualmente director al Operei din Varşovia şi fost ministru al culturii ne-a povestit despre inaugurarea pe 1 martie a acestui muzeu complet retehnologizat, dar şi despre originalele bănci multimedia, care marchează locurile semnificative care leagă numele lui Chopin de Varşovia. Motivul pentru care au fost plasate în centrul oraşului aceste bănci de marmură neagră (care cântă, de altfel, muzica lui Chopin) a fost rezultatul unei cercetări, care spunea că doar 10 % dintre locuitorii oraşului ştiau care era legătura dintre Chopin şi Varşovia.

Chopin există peste tot

Festivalul lunii august, Chopin şi Europa sa, ajuns la a şasea ediţie şi care se mândreşte cu realizarea de a reda muzica lui Chopin în bună măsură pe instrumentele epocii (piane Erard şi Pleyel de la 1850) s-a încheiat, iar celebrul Concurs Internaţional Chopin, cea mai veche competiţie de interpretare din lume, încă nu a început. Cu toate acestea, totul, până şi muzica unei trupe de jazz kletzmer din Statele Unite pe care am ascultat-o în cadrul Festivalului culturii evreieşti de la Varşovia începea cu o piesă inspirată de o poloneză de Chopin.

Am adus de la Varşovia o casetă cu 21 de CD-uri cu muzica lui Chopin cântată exclusiv pe instrumentele epocii, fie înregistrări live, fie speciale, operă istorică al cărei producător este Stanislaw Leszcyznski, care în ultimii cinci ani a păstorit această iniţiativă, în paralel cu celebrul festival de vară care leagă numele lui Chopin de tot ceea ce îl plasează pe acesta în context european, un festival finanţat în proporţie de 70 % din fonduri private. Am plecat din întâlnirea cu el cu promisiunea că vom împărtăşi şi iubitorilor români de Chopin cele aproape 24 de ore de muzică adunată sub titlul The Real Chopin într-un maraton muzical pe care îl va difuza Radio România Cultural în ziua de 2 octombrie 2010, când la Varşovia va începe o nouă ediţie a Concursului Chopin, una dintre cele aproximativ 3000 de manifestări Chopin care se petrec în 2010 peste tot în lume.

Oltea Şerban-Pârâu
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Cronici

Casa Zoikăi
Memorii în dializă


Radu Croitoru
Radio România Cultural


mai mult...
Fanfara din Vorona a participat la Festivalul Tamisei

Festivalul Tamisei este cel mai mare festival al Londrei. Pe malul drept al fluviului, din dreptul Parlamentului si pâna la Turnul Londrei, sunt înşiruite scene, standuri, restaurante, locuri de joacă.

mai mult...
Întâlnire transnaţională a echipei proiectului studiOpera

În perioada 1 - 6 septembrie 2010 a avut loc la Milano o întâlnire transnaţională a echipei proiectului studiOpera, implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB).

mai mult...
Festivalul de Muzică Veche Bucureşti îi este dedicat lui Bach

Ajuns la a cincea ediţie, Festivalul de Muzică Veche a devenit deja o tradiţie în peisajul bucureştean şi naţional.

mai mult...
Concerte de muzică bizantină şi recitaluri de jazz

Institutul Cultural Român vă invită la concerte de muzică bizantină susţinute de Grupul Stavropoleos şi la recitaluri de jazz susţinute de trupa Butterflies in my Stomach.

mai mult...
Vladimir Ghika – Dosar de existenţă, colocviu internaţional la Institutul Cultural Român

Joi, 16 septembrie 2010, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc colocviul Vladimir Ghika – Dosar de existenţă.

mai mult...
O stare continuă de dimineaţă la Radio România Cultural

Alternative content



De luni, 13 septembrie 2010, Radio România Cultural propune în grila de toamnă 2010-2011 materiale noi şi dinamice, emisiuni în formate atrăgătoare, care îmbină divertismentul cultural de calitate, muzica şi noutăţile la zi.

mai mult...
Recital la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Joi, 16 septembrie 2010, de la ora 19.00, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca prezintă la sediul din strada Unirii nr. 30 recitalul bas-baritonului Andrei Khmyzau din Republica Belarus, alături de maestrul Ştefan Ronai (pian).

mai mult...
Filme româneşti la BFI London Film Festival

Fundaţia Raţiu şi Centrul Cultural Român din Londra vă invită la cea de-a 54-a ediţie a BFI London Film Festival, în cadrul căreia vor fi proiectate trei dintre cele mai apreciate filme româneşti recente.

mai mult...
România la London Fashion Week

Institutul Cultural Român din Londra organizează în premieră expoziţia de modă Romanian New Fashion, cu cele mai noi colecţii ale designerilor Agnes Toma, Carmen Secăreanu, Cristhelen B., Diana Nita, Iris Şerban şi Vika Gorencu.

mai mult...
100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin

O vizită la casa din Żelazowa Wola în care s-a născut Fryderyk Chopin în vreme de toamnă timpurie, într-un spaţiu în care muzica chopiniană se aude din copaci şi dintre statui, te face să plonjezi într-un timp în care altele erau valorile care contau.

mai mult...
Bărbierul din Sevilla, spectacol al Operei Comice din Bucureşti ce va avea loc la Sibiu

Opera Comică din Bucureşti prezintă spectacolul Bărbierul din Sevilla, ce va avea loc miercuri, 29 septembrie 2010, de la ora 18:00, la Sala Teatrului "Gong" din Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional al Artei Lirice, ediţia a IX-a.

mai mult...
Începe o nouă stagiune a Teatrului Naţional "Radu Stanca"

Teatrul Naţional "Radu Stanca" anunţă deschiderea stagiunii 2010 - 2011, primul spectacol fiind programat să aibă loc vineri, 10 septembrie 2010.

mai mult...
Câştigătorii Galei Tânărului Actor Hop 2010

Ediţia din 2010 a Galei Tânărului Actor Hop s-a încheiat în seara zilei de 4 septembrie 2010. Juriul final a fost format din Felix Alexa (regizor), Sorin Crişan (critic), Florin Fieroiu (coregraf), Marius Manole (actor), Virginia Mirea (actriţă).

mai mult...
Câştigătorii Concursului Internaţional de Muzică Clasică România

Sâmbătă, 28 august 2010, a avut loc la Takanawa Kumin Hall din Tokyo concertul de gală şi ceremonia de acordare a premiilor celei de-a 6-a ediţii a Concursului Internaţional de Muzică Clasică România, desfăşurat începând cu 25 august 2010.

mai mult...
Spectacolul Prah/Tatăl va avea premiera în Germania

Teatrul Naţional "Radu Stanca" - Secția Germană anunţă premiera spectacolului Prah/Tatăl ce va avea loc sâmbătă, 11 septembrie 2010, la München. Spectacolul se va juca și la Nurnberg pe data de 12 septembrie 2010.

mai mult...
Enesco Re-Imagined

Miercuri, 22 septembrie 2010, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucureşti are loc concertul de lansare a albumului Enesco Re-Imagined, un proiect iniţiat de pianistul Lucian Ban alături de contrabasistul John Hébert.

mai mult...
Herbie Hancock va concerta la Bucureşti

Publicul român va avea şansa să-l vadă pentru prima dată într-un concert live pe Herbie Hancock. Spectacolul va avea loc pe 29 octombrie 2010, la Sala Palatului din Bucureşti.

mai mult...
Romanian Piano Trio cucereşte publicul din China

Soliştii concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, ce compun ansamblul Romanian Piano Trio, au fost răsplătiţi cu aplauze călduroase la toate concertele susţinute la Shanghai.

mai mult...
Concursul Internaţional de Muzică Clasică România îşi va desemna câştigătorii

La Tokyo s-a încheiat şi a treia zi a Concursului Internaţional de Muzică Clasică România, fiind în plină desfăşurare faza finală, ce precede concertul de gală şi festivitatea de premiere a câştigătorilor.

mai mult...
România, concurs internaţional de muzică clasică la Tokyo

Alternative content



În organizarea Asociaţiei Muzicale Japonia-România şi cu sprijinul Ambasadei României în Japonia, în perioada 25 – 28 august 2010 va avea loc la Takanawa Kumin Hall din Tokyo cea de-a 6-a ediţie a Concursului Internaţional de Muzică Clasică România.

mai mult...
Radio România Cultural la Chişinău

Seria de emisiuni speciale Douăzeci, zece - probă de cultură continuă. Pentru această ediţie, echipa Radio România Cultural şi-a propus să lărgească, la propriu, graniţele discuţiei despre cultura contemporană.

mai mult...
Festivalul Filmului Românesc la Chişinău

În perioada 6-12 septembrie 2010 va avea loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc la Chişinău, eveniment organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Cultural Gaudeamus.

mai mult...
România va participa la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia

Cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 29 august - 21 noiembrie 2010 sub genericul People Meet in Architecture, propus de curatoarea japoneză Kazuyo Sejima.

mai mult...
Soliştii Orchestrelor şi Corurilor Radio au revenit la EXPO 2010 Shanghai

Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma (violoncel), solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, concertează în perioada 19 - 30 august 2010 pe scena în aer liber a Pavilionului României la Expo 2010 de la Shanghai.

mai mult...
SoNoRo 2010

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, aflat anul acesta la a cincea ediţie, va avea loc între 31 octombrie şi 14 noiembrie 2010, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2010. All Rights Reserved!